fruit preventie-6fd90a49-c0d1-4c53-ae80-b871cf7f1cc6.jpg
Eerstelijnszorg 10-12-2018

Preventie in de praktijk: Menzis en Groningse gemeenten gaan voor gezonde leefstijl

Om mensen met overgewicht te helpen, start Menzis in 2019 samen met de gemeenten Veendam/Pekela, Oldambt en Stadskanaal met een leefstijlprogramma. Speciaal voor mensen uit deze gemeenten met een lager inkomen.

Het leefstijlprogramma is onderdeel van een groter preventieplan om de kwetsbare groep van mensen met een lager inkomen te helpen. Zo gaan de gemeenten ook hulp bieden bij schulden, gaan ze het welzijnswerk toegankelijker maken (denk aan activiteiten in buurthuizen) en gaan ze toegang geven tot een leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut, sportcoach en sportaanbieders. Ook is er samenwerking met het wijkteam. Om de kwaliteit te waarborgen, selecteert Menzis deze professionals, samen met de gemeenten. Christiaan Rademaker, regioregisseur preventie bij Menzis: “We willen voorkomen dat mensen met een laag inkomen verder in de problemen komen en we willen ze helpen de weg naar een gezonde leefstijl in te slaan. Iemand met schulden bijvoorbeeld heeft vaak geen puf om gezond te bewegen en te eten. Daarom vinden we die totaalaanpak – sporten, voeding, leefstijladvies – zo belangrijk. Die verkleint ook de kans dat mensen snel weer terugvallen in hun oude, ongezonde gedrag.”

Bewegen betaalbaar maken
Overgewicht geeft meer kans op ziekte maar afvallen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Rademaker: “Vooral mensen met een laag inkomen blijken kwetsbaar, ze hebben vaak een achterstand qua gezondheid. Daarom gaat Menzis samenwerken met gemeenten die het sporten en bewegen voor mensen met een lager inkomen betaalbaar maken. Menzis vergoedt het leefstijlprogramma, maar het is belangrijk dat deelnemers daarnaast meer gaan bewegen. Het plan is dat het bewegen gratis wordt in de eerste drie maanden en daarna met korting. Het uitgangspunt is: geld mag geen drempel zijn om aan je gezondheid te werken.” De betrokken gemeenten betalen het sporten en bewegen.

Motivatie en keuze maken
Reina Buursen van Menzis is leefstijlcoach, ze studeerde aan de Academie voor Leefstijl & Gezondheid. De leefstijlcoach kan mensen stimuleren om gezond te leven en te eten. Buursen zegt dat de leefstijlcoach de vraag achter de vraag ‘ik wil afvallen’ kan achterhalen, samen met de cliënt. “Vaak is er een onderliggende behoefte, bijvoorbeeld ‘ik wil weer een balletje kunnen trappen met mijn kleinzoon’. Dáár zit dan de echte motivatie. Er is een groot verschil tussen willen en kiezen. De leefstijlcoach helpt je daadwerkelijk een keuze te maken. Door voor jezelf een doel te stellen. En door dat doel te visualiseren. Pas dan kun je energie vrijmaken om te veranderen, in kleine stapjes.

Het leefstijlprogramma is toegankelijk voor mensen met een BMI hoger dan 25 en die een collectieve zorgverzekering van Menzis hebben via een van de betrokken gemeenten.