brexit campagne VWS, internetformaat-41153149-7ee5-4243-b88a-ba9a9f4575f9.jpg
Eerstelijnszorg 12-02-2019

Campagne VWS over gevolgen zorgsector bij no deal Brexit

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is een deelcampagne gestart over de mogelijke gevolgen van een ‘no deal-Brexit’. Deze deelcampagne, specifiek gericht op instellingen en bedrijven in de zorgsector, is onderdeel van de Rijksbrede campagne en een vervolg op eerdere acties van VWS om partijen in de zorgsector op te roepen tot het treffen van voorbereidingen op een ‘no deal-Brexit’.   

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU) kan verstrekkende gevolgen hebben voor bedrijven en instellingen in de zorgsector. Zo kunnen er problemen ontstaan bij de beschikbaarheid van bepaalde geneesmiddelen. Het ministerie van VWS beschikt over een lijst van ongeveer 50 geneesmiddelen die een relatie hebben met het VK. Daarbij is onder andere gekeken naar alternatieven binnen de EU. Met koepelorganisaties van groothandels en apothekers worden acties voorbereid voor het geval er daadwerkelijk een probleem zou ontstaan met de levering van één van deze middelen.

Ook bij medische hulpmiddelen met een CE-certificaat uit het VK kunnen problemen ontstaan. Nieuwe voorraden van deze producten mogen na een no deal Brexit niet meer gebruikt worden. Het blijft daarom cruciaal dat zorginstellingen hun inkoop uit het VK goed in kaart brengen voor met name medische hulpmiddelen. Hierbij kunnen ze gebruik maken van de zogenaamde Brexit Impact Scan.

De slogan van de VWS-campagne is: “Laat Brexit uw instelling of bedrijf niet in de weg staan.” Meer informatie is te vinden op het Brexitloket. Zorgverzekeraars Nederland heeft op de homepage van haar website een banner (‘Brexit en de zorgsector’) met link naar deze website geplaatst.