Bed wordt gereden door ziekenhuis-594edbad-6bbe-4cdd-ac18-42e576f9153f.jpg
Medisch specialistische zorg 19-02-2019

Friese ziekenhuizen concentreren hoogwaardige prostaatkankeroperaties op één locatie

De urologen van de vier Friese ziekenhuizen slaan de handen ineen op het gebied van de oncologische prostaatchirurgie. Dit is onderdeel van de samenwerking tussen Antonius Zorggroep, MCL, Nij Smellinghe, Tjongerschans en De Friesland Zorgverzekeraar, met als doel de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van medisch specialistische zorg in Friesland te garanderen. Nauwe samenwerking en centralisatie van de operaties, door urologen uit alle  Friese ziekenhuizen, waarborgen de kwaliteit en toegankelijkheid van de urologische zorg in Friesland.

Doordat de urologen van de  vier Friese ziekenhuizen hun kennis en expertise bundelen, kunnen hoogwaardige prostaatkankeroperaties uitgevoerd worden in het MCL. De urologen gaan naar verwachting 170 prostaatkankeroperaties per jaar uitvoeren. Door de stijging verbetert hun expertise nog verder en wordt de volumenorm van 100 ingrepen per jaar op één locatie ruimschoots gehaald. Patiënten met prostaatkanker worden geopereerd in het MCL. Diagnostiek en nazorg vinden plaats in het eigen ziekenhuis. “Het is goed om te zien dat de norm van 100 ingrepen per jaar, die sinds 2019 geldt, direct ter hand wordt genomen”, vindt Wout Adema, directeur Zorg van Zorgverzekeraars Nederland. “Dit is een mooi voorbeeld hoe door samenwerking in de regio van ziekenhuizen en zorgverzekeraar de kwaliteit van zorg verbetert.”

Da Vincirobot
Het MCL beschikt over een Da Vinci-robot waarmee 95% van de operaties uitgevoerd worden. Hierbij zit de arts achter een console, kijkt (tien maal vergroot, in 3D) via de camera in het operatiegebied en de Da Vincirobot vertaalt zijn/haar bewegingen met grote precisie in minuscule bewegingen van de operatie-instrumenten. Vooral voor de complexe urologische operaties bij prostaatkanker zorgt de Da Vinci-robot voor meer mogelijkheden en uiteindelijk een beter resultaat. De voordelen van de operatierobot voor de patiënt zijn groot. Na een prostaatingreep is het herstel sneller, is er minder bloedverlies en is de kans op incontinentie en impotentie kleiner.

In april 2018 publiceerden ZN en de Nederlandse Vereniging voor Urologie een wetenschappelijk onderzoek over prostaatkankerverwijderingen.