Kiezen in de ggz laptop-1e86a830-f0ff-4ad2-826e-458fd89c0846.jpg
Geestelijke gezondheidszorg 28-03-2019

CZ gaat wachtlijsten GGZ rigoureus aanpakken

Zorgverzekeraar CZ wil dat zorgverleners in de GGZ voor alle CZ-verzekerden die bij hen op de wachtlijst staan actief kijken of digitale zorg mogelijk en gewenst is. Nu staan onnodig veel mensen op een wachtlijst terwijl er wél directe of snellere toegang tot digitale zorg mogelijk is, aldus de zorgverzekeraar.

CZ trekt hiervoor nu al samen op met een paar koplopers op dit gebied, maar bedoeling is dat alle GGZ-aanbieders dit gaan doen. Dit is niet alleen nodig voor het verkorten van de huidige wachtlijsten; ook wil de zorgverzekeraar dat aanbieders voortaan bij aanmelding altijd de keuze voorleggen om een online behandeling te starten als dat gewenst en gepast is. CZ maakt dit vrijdag 29 maart 2019 bekend in haar inkoopbeleid voor 2020.

Rens van Oosterhout, manager GGZ bij CZ, benadrukt dat er haast bij is. “Digitale zorg is de belangrijkste manier om de toegankelijkheid te vergroten gezien de schaarste aan personeel”, aldus Van Oosterhout. “Als aanbieders kijken welke mensen ook digitaal geholpen kunnen worden, kunnen niet alleen díe mensen sneller terecht maar ook biedt dat sneller plek voor de mensen die alleen face-to-face geholpen kunnen worden. We zien dat het kan. Een aantal GGZ-aanbieders maakt nu al vaart in het aanbieden van digitale zorg.”

Vaart maken noodzakelijk door personeelstekorten
Van Oosterhout: “Digitale zorg kan zowel in de generalistische basis GGZ als de gespecialiseerde GGZ worden ingezet. Veel mensen die op een wachtlijst staan voor bijvoorbeeld behandeling van angst of depressie wachten nu veel langer dan nodig want goede zorg is online beschikbaar. Blended zorg, waarbij dus wel een behandelaar betrokken is maar veel ook digitaal kan, zou het uitgangspunt moeten zijn. Denk aan opdrachten en coaching maar ook beeldbellen, chatten met de zorgverlener. Digitale zorg komt niet bovenop de traditionele behandeling, het is er onderdeel van. CZ wil graag samen met zorgaanbieders en leveranciers slagvaardiger optreden bij de opschaling van digitale zorg. Wij zijn bereid om bijvoorbeeld in meerjarencontracten ook investeringen te borgen.”

Stimuleren
Om niet alleen GGZ-aanbieders te stimuleren digitale zorg in te zetten maar ook de huisartsen te betrekken, gaat CZ de komende tijd met huisartsen praten om hen te attenderen op de mogelijkheid om mensen die psychische zorg nodig hebben rechtstreeks te verwijzen naar aanbieders die online zorg bieden. Ook via het Zorgteam van CZ kunnen verzekerden vanaf 2020 advies krijgen waar zij snel geholpen kunnen worden op deze manier.