preventie stappenteller-94a9037a-9048-4bd0-b4c3-7eb89ba1ad80.jpg
Eerstelijnszorg 23-05-2019

RIVM publiceert feiten en werkzame elementen gecombineerde leefstijlinterventie

Succesvol aan de slag met de gecombineerde leefstijlinterventies kan vanaf nu met hulp van het Wat werkt dossier gecombineerde leefstijlinterventie voor de behandeling van overgewicht bij volwassenen. Staatssecretaris Paul Blokhuis zette het nieuwe dossier op Loketgezondleven.nl op 22 mei zelf ‘live’ tijdens zijn werkbezoek aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In dit dossier zet het RIVM belangrijke feiten en werkzame elementen van de gecombineerde leefstijlinterventie op een rij. Ook biedt het gemeenten, zorgprofessionals en zorginkopers handvatten hoe deze preventieve aanpak efficiënt en laagdrempelig te organiseren.

Nog niet overal is al een gecombineerde leefstijlinterventie gestart. Ook worden patiënten nog maar beperkt doorverwezen. Bij gemeenten en (zorg)professionals bestaan vragen over wat de interventie inhoudt en hoe men er lokaal mee aan de slag kan gaan. Het Wat werkt dossier beantwoordt vragen zoals: wat is precies een gecombineerde leefstijlinterventie en hoe zorg je voor goede samenwerking tussen zorgaanbieder, huisarts en het sport- en beweegaanbieders rond deze interventie. Ook bevat het dossier cijfers over overgewicht bij volwassenen: de helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht en 15 procent ernstig overgewicht (obesitas). Voor 3,5 miljoen Nederlanders brengt dit gewicht gerelateerde risico’s met zich mee, zoals Diabetes Type 2, artrose en slaapapneu.

Overgewicht beter bespreekbaar maken
Met de gecombineerde leefstijlinterventie, die sinds 2019 onder de basisverzekering valt, werken volwassenen aan hun leefstijl met aandacht voor gezonde voeding, bewegen en factoren die een gezonde leefstijl beïnvloeden (bijvoorbeeld stress en slaapgebrek). Huisartsen en specialisten kunnen mensen met ernstig overgewicht doorverwijzen naar een gecombineerde leefstijlinterventie. Huisarts Karolien van den Brekel van Julius Gezondheidscentra in Leidsche Rijn is er blij mee: “Ik heb nu echt iets om patiënten naar te verwijzen. Omdat de gecombineerde leefstijlinterventie vergoed wordt, kan ik overgewicht nog beter bespreekbaar maken.”

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Zorginstituut Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, Nederlandse Zorgautoriteit en RIVM zetten zich samen in om de gecombineerde leefstijlinterventie beschikbaar en bereikbaar te maken.