sport preventie-9876468d-2e42-41ec-9732-d3968908c673.jpg
Eerstelijnszorg 11-06-2019

Gemeenten en Menzis omarmen preventiebeleid

Diverse gemeenten en zorgverzekeraar Menzis maken de slag van zorg naar gezondheid. Alleen door traditionele zorgstructuren te ontstijgen kan de forse toename van chronische ziekten worden gekeerd. Leefstijlinterventies en lokale samenwerkingen zijn daarbij cruciaal. Staatssecretaris Paul Blokhuis sprak vandaag over dit onderwerp met Menzis: “Het gaat daarbij om duurzaam financieren en organiseren.”

Het tempo van deze transitie moet flink omhoog. Dat bleek ook tijdens de derde Preventiedag van Menzis eind vorige week in Apeldoorn. Bas van de Goor van de gelijknamige foundation gaf daar een tekenend voorbeeld: “Tweeënveertig procent van de leefstijlinterventies geneest diabetes type 2! Vergelijk dat met het percentage medicijnen dat hetzelfde doet: nul procent!”

Naast 33 gemeenten waren de wetenschap, zorgaanbieders, VWS, toezichthouders en leefstijlorganisaties vertegenwoordigd op de Preventiedag. Menzis investeert de komende periode circa 12 miljoen euro in preventie en leefkracht via het opschalen van bewezen interventies in de regio, en via het SamenGezond programma. Menzis-directeur Gijs Rotteveel: “Alleen wanneer het de overheid, zorgaanbieders, zorgverzekeraars én burgers lukt om preventie en leefstijl in de gehele zorgketen een plek te geven, kunnen we de explosieve toename van chronische ziekten een halt toeroepen.”

Staatssecretaris wil preventiesymposium
Staatssecretaris Blokhuis tijdens het werkbezoek vandaag: “Naar aanleiding van dit bezoek kan ik concluderen dat gemeenten en verzekeraars elkaar steeds beter weten te vinden als het gaat om preventie in de zorg. Menzis geeft daarbij het goede voorbeeld. Super om te zien dat zij hier met zoveel enthousiasme serieus werk van maken.” De staatssecretaris deed daarbij het voorstel in het najaar een preventiesymposium te organiseren met betrokken partijen, zoals: gemeenten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, ervaringsdeskundigen en patiënten. Tijdens het symposium zal duurzaam financieren en duurzaam organiseren centraal staan want de hoofdvraag is: “Hoe kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat alle partijen elkaar weten te vinden?”

Regionale, lokale en landelijke allianties
Menzis werkt samen met deskundigen en met organisaties zoals de Aletta Jacobs School of Public Health, de Bas van de Goor Foundation, Institute for Positive Health en de Noaber Foundation aan de nadere wetenschappelijke onderbouwing van de invloed van preventie op gezondheidskosten en de kwaliteit van leven. Zo blijken wandelinterventies niet enkel diabetes, maar ook depressie en eenzaamheid effectief te bestrijden: binnen een groep deelnemers had 23% een indicatie voor depressie, na de Nationale Diabetes Challenge was dat nog maar 13%. “Maar in de tussentijd is actie nodig,” aldus Rotteveel. “Daarom investeren wij samen met nationale, regionale én lokale partners in projecten die impact hebben. Zodat de beweging van zorg naar gezondheid gemaakt wordt, zo dicht mogelijk in de eigen omgeving.”