Challenge-Verpleeghuizen-van-de-Toekomst Robot-18db3b3a-801b-4b6a-8080-1848e1b9558e.jpg
Langdurige zorg 16-10-2019

Winnaar challenge ‘Verpleeghuizen van de Toekomst’ 2018-2019 geeft tips aan nieuwe deelnemers

‘Start een innovatie van onderop, dus bottom-up. Iedereen wil het beste voor de bewoners. Als je kunt laten zien dat de innovatie goed is voor de bewoners, wil iedereen meedoen.’ Dat is een van de tips van zorginstelling Evean, winnaar van de challenge ‘Verpleeghuizen van de Toekomst’ 2018-2019. De tip is bedoeld voor verpleeghuizen die zich dit jaar willen aanmelden voor de challenge. De challenge is bestemd voor verpleeghuizen die technologische innovatie (verder) willen implementeren in hun organisatie, waardoor de kwaliteit van zorg voor cliënten toeneemt en/of het werken voor medewerkers aantrekkelijker wordt. Het gaat hierbij om een nieuwe implementatie of opschaling van bestaande, al in praktijk (bij een zorgorganisatie) gebruikte technologie en/of ICT.

Evean implementeerde op succesvolle wijze slim incontinentiemateriaal in hun organisatie. Daarbij kreeg de zorginstelling ondersteuning van een adviesbureau, gefinancierd door de challenge ‘Verpleeghuizen van de Toekomst’. O0k 7 andere zorginstellingen kregen ondersteuning bij de implementatie. De implementatie van het slimme incontinentiemateriaal heeft Evean niet alleen de winst van de challenge ‘Verpleeghuizen van de Toekomst’ 2018-2019 opgeleverd. Het had bovenal een positieve impact op de kwaliteit van leven van de cliënt. Zo zijn er bij de cliënt minder onnodige verschoningen nodig, wat leidt tot minder belasting voor de cliënt en als resultaat zorgt voor betere individuele en persoonsgerichte zorg. Zorgprofessionals hebben veel geleerd van deelname aan de challenge. Het heeft bewustwording van de werkprocessen gecreëerd en inzicht gegeven in de teamrollen binnen de afdeling. Ook de invloed van eigen normen en waarden op de zorgverlening werd duidelijk tijdens het implementatieproces. Een tweede tip van Evean voor nieuwe deelnemers: sta open voor meningen van anderen.

Informatie en aanmelden
Wie ook een technologische innovatie wil implementeren of opschalen binnen zijn of haar organisatie kan zich hier inschrijven voor de challenge ‘Verpleeghuizen van de Toekomst’. Aanmelden kan t/m 17 november 2019. Op de website www.verpleeghuizenvandetoekomst.nl staat uitgebreide informatie over de challenge.