beeldbellen ehealth-0e938809-bf3e-4859-b4b9-3f0dc70fbaf1.jpg
Eerstelijnszorg 21-11-2019

EHealthproject geeft bewoners Leidse wijk Stevenshof thuis inzicht in hun gezondheid

Patiënten thuis inzicht geven in hun gezondheid, met een begrijpelijk dashboard en online tools. Daar gaat Stevit voor zorgen. Dit project is een initiatief van de Leidse huisartsenpraktijk Stevenshof, het LUMC, Rijncoepel en Zorg en Zekerheid.

Dankzij Stevit kunnen 300 patiënten in de Leidse wijk Stevenshof straks thuis hun gezondheid in de gaten houden. Daarvoor krijgen zij een smartwatch en een online dashboard met actuele informatie over hun gezondheid. Het gaat om veelal om mensen met een verhoogd gezondheidsrisico, bijvoorbeeld op het krijgen van diabetes of een hart- en vaatziekte. Ook mensen die deze aandoeningen al hebben, kunnen meedoen. De arts kijkt op afstand mee en roept patiënten op als dat nodig is. Een deel van de bezoeken aan de arts vindt plaats via beeldbellen. Daardoor hoeven patiënten minder vaak naar de huisartsenpraktijk. En naar het ziekenhuis.

Een deel van de deelnemers aan Stevit werkt ook met de ‘The Box’, die door het LUMC is ontwikkeld. Deze doos bevat onder andere een digitale weegschaal, een bloeddrukmeter, een stappenteller en een app. Dit is bestemd voor mensen die een beroerte hebben gehad en die in het LUMC behandeld zijn. Bij dit onderdeel kijkt de medisch specialist op afstand mee. Ook hierbij is beeldbellen mogelijk, maar dan met de cardioloog.

Subsidie
Stevit heeft een zogenoemde SET-subsidie gekregen van het ministerie van VWS. SET staat voor Stimuleringsregeling E-health Thuis. Het doel van deze subsidie is om ouderen en mensen met een (risico op) chronische ziekte of beperking langer zelfstandig thuis laten wonen met behulp van eHealth.

Onderdeel van Stevenshof Vitaal
Stevit wordt onderdeel van het driejarige project Stevenshof Vitaal. Dat is een grootschalige samenwerking tussen de bewoners, zorg- en welzijnsorganisaties, de gemeente Leiden, Zorg en Zekerheid en ondernemers uit de wijk. Het doel is om in de Stevenshof gezamenlijk een beweging in gang te zetten die zich richt op een sociale en gezonde wijk waar iedereen (van jong tot oud) prettig kan leven.