Bloedruk meten 2-5ea2a590-99b1-4520-a351-c57fb7db14c5.jpg
Zorgverzekering 02-02-2016

Euro Health Consumer Index: Europese gezondheidszorg is succesverhaal

De Europese gezondheidszorg wordt steeds beter, ondanks de alarmbellen over de financiële crisis, bezuinigingsmaatregelen, vergrijzing en onrust rond migratie. Overlevingskansen bij hart- en vaatziekten, beroertes en kanker zijn allemaal toegenomen. Kindersterfte blijft dalen. Nederland staat voor het achtste achtereenvolgende jaar bovenaan aan de lijst. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de Euro Health Consumer Index 2015 (EHCI), die vorige week is gepubliceerd door de Health Consumer Powerhouse (HCP) Ltd.

De EHCI, gestart in 2005, is een belangrijke vergelijking voor de beoordeling van de prestaties van de nationale zorgstelsels in 35 landen. De EHCI analyseert de gezondheidszorg op 48 indicatoren bijvoorbeeld op het gebied van patiëntrechten, toegang tot zorg, uitkomsten van de behandeling en preventie. Daarmee kan een land maximaal 1000 punten scoren. Nederland is het enige land dat meer dan 900 punten haalt en is daarmee Europees kampioen. Die titel was overigens geen verrassing, want dit vertelde Arne Björnberg van HCP al eind november tijdens een presentatie in de Tweede Kamer.

Lees het bericht van HCP en een blog van Chris van Dam, beleidsadviseur Bestuursondersteuning bij ZN, over de presentatie van Arne Björnberg in de Tweede Kamer.