Slimmer rollator Lelie Zorggroep, internetformaat-5ba5efad-c963-4fe9-8899-4e11f49dc419.jpg
Eerstelijnszorg 29-01-2020

Zorgorganisaties en zorgverzekeraars bevorderen gebruik innovatieve hulpmiddelen in de wijkverpleging

Zorgaanbieders Lelie zorggroep en Vierstroom Zorg Thuis gaan samenwerken in het gebruik van innovatieve hulpmiddelen in de wijkverpleging. Dankzij de samenwerking en het bundelen van data, kennis en ervaring wordt expertise opgebouwd. Daarnaast weten zorgprofessionals welke hulpmiddelen onder welke omstandigheden het meest effectief zijn en bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van leven en de zelfstandigheid van cliënten. Zorgprofessionals zijn bovendien zeer te spreken over de middelen die het mogelijk maken om de situatie van de cliënt extra te monitoren. Ook zorgverzekeraars zijn enthousiast en steunen dit project.

Langer thuis wonen
Slimme rollators, heupairbags, sensoren op de koelkast: dankzij deze innovaties in de thuiszorg kunnen mensen langer thuis blijven wonen en zelfstandiger functioneren. Zo ook de 98-jarige mevrouw Minderman, die dankzij het gebruik van een slimme robotrollator stabieler is in haar functioneren. Ze is sindsdien niet meer gevallen, is minder angstig en heeft een flink deel van haar zelfstandigheid en mobiliteit herwonnen. In het totaalpakket zit onder andere ook slimme meetapparatuur waarmee cliënten zelf zaken als bloeddruk of bloedsuiker kunnen meten en waarbij de resultaten direct naar de betrokken arts of zorgorganisatie gaan. Andere producten zijn bijvoorbeeld apps ter ondersteuning van mantelzorgers, voor het bevorderen van het welzijn of waarmee sloten geopend kunnen worden.

Verhoging veiligheid en zelfstandigheid
“Het is belangrijk dat de juiste middelen op de juiste manier worden ingezet, en dat zorgmedewerkers goed voorbereid zijn op hun begeleidende en coachende rol voor hun cliënten”, zegt projectleider en wijkverpleegkundige Iris van Son. “De slimme hulpmiddelen komen niet alleen de kwaliteit van zorg ten goede. Ze verhogen ook de veiligheid en maken dat cliënten door hun verhoogde zelfstandigheid minder een beroep hoeven doen op professionele zorgverleners. Zo is er meer tijd voor andere cliënten en leveren we een bijdrage aan de tekorten op de arbeidsmarkt.” In 2019 is al kleinschalig gestart met deze pilot en de resultaten zijn veelbelovend. Cliënten ervaren veel profijt van de hulpmiddelen uit de zogenaamde ‘VirtueleThuiszorg’ en deze middelen kunnen een besparing tot wel acht uur zorg per cliënt per maand opleveren naast de gezondheidswinsten.

Meerdere zorgverzekeraars betrokken
Lelie zorggroep en Vierstroom Zorg Thuis hebben in samenwerking met MobileCare en zorgverzekeraar CZ een compleet pakket innovaties samengesteld. Inmiddels zijn ook zorgverzekeraars VGZ, Zilveren Kruis, Menzis, Zorg en Zekerheid en DSW betrokken en is ook welzijns- en zorgorganisatie Surplus gestart.