hardlopen sport preventie-cc985daa-dc0f-41f2-94ab-a2988e900937.jpg
Eerstelijnszorg 01-10-2020

Raad van Advies ondersteunt Menzis bij versneld realiseren ambities rond leefkracht

Menzis gaat met een Raad van Advies (RvA) de ambities rondom leefkracht versneld realiseren. De Raad fungeert als klankbord op complexe vraagstukken op het gebied van leefkracht, leefstijlgeneeskunde en SamenGezond. “De ambities liegen er niet om,” licht RvA-lid prof. dr. Pim Assendelft, hoogleraar preventie in de zorg, toe. “Ik noem er een aantal. Het keren van de toename van chronische aandoeningen zoals overgewicht, depressie en diabetes; meer jaren in goede gezondheid, meer mensen aan het bewegen krijgen en het verkleinen van gezondheidsverschillen tussen groepen mensen.”

De vijf leden van de nieuwe Raad van Advies zijn:

  • Pim Assendelft, Hoogleraar preventie in de zorg aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
  • Robert van de Graaf, Verslavingsarts en Leefstijlarts Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) in Groningen.
  • René Kuijten, Managing Partner LSP, lid Topsector life sciences and health.
  • José Manshanden, Directeur GGD Amsterdam.
  • Marian Verkerk, Hoogleraar Zorgethiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en verbonden aan het UMCG.

Deze samenstelling brengt kennis van gezondheidszorg, gezondheidswetenschappen en zorgethiek en fysiek en mentaal welzijn samen voor een multidisciplinaire visie.

Kritische reflectie
Ruben Wenselaar, voorzitter van de Raad van Bestuur van Menzis: “Deze vijf toonaangevende experts uit preventie, leefstijlgeneeskunde en gedragswetenschap zullen door middel van kritische reflectie en het aandragen van actuele en externe inzichten ons beleid aanscherpen. Daarmee helpen ze -of dagen ze uit- versneld de beweging te maken van een zorgstelsel naar een gezondheidsstelsel, waarin leefkracht en het voorkomen van ziekte een veel prominentere rol krijgt.”