stoptober2020, internetformaat-c6d7ccd6-5013-45f7-be6c-0ce7c6702815.jpg
Eerstelijnszorg 01-10-2020

Stoptober van start: samen stoppen met roken

Duizenden mensen stoppen met roken deze maand. Vandaag start voor de zevende keer Stoptober, een jaarlijks terugkerend evenement van 28 dagen in oktober. Uit onderzoek blijkt dat mensen vaker blijvend stoppen met roken als ze samen met andere mensen stoppen. Daarom is oktober uitgeroepen tot dé maand om samen te stoppen met roken.

Het geheim van Stoptober zit hem in de positieve aanpak en de ondersteuning.  Via de Stoptober app ontvangen deelnemers bijvoorbeeld elke dag positieve berichten die hen aanmoedigen en helpen om vol te houden. Daarnaast is er via social media als FacebookTwitter en Instagram  contact met medestoppers. Verder is er het Stoptoberhuis dat deelnemers kunnen volgen op Stoptober.tv. Vijftig rokers laten zich daar de eerste vijf dagen van Stoptober vrijwillig opsluiten. 

Geen eigen risico bij extra begeleiding
Ondanks al deze activiteiten om hulp van anderen te krijgen, kan er behoefte zijn aan extra begeleiding. Dit kan door begeleiding van een huisarts of geregistreerde coach, indien nodig in combinatie met nicotinevervangende producten en/of voorgeschreven medicatie. Sinds 1 januari van dit jaar betalen verzekerden geen eigen risico meer wanneer ze een gecontracteerd stoppen-met-rokenprogramma volgen vanuit de eerstelijns zorg. Zorgverzekeraars hebben ervoor gekozen deze zorg, die vanuit de basisverzekering wordt vergoed, vrij te stellen van het eigen risico. Om in aanmerking te komen voor de vergoeding van een stoppen-met-rokenprogramma moet de patiënt eerst contact opnemen met een zorgverlener, bijvoorbeeld de huisarts.