Dashboard maakt knelpunten in huisartsenzorg inzichtelijk
De huisartsenzorg kampt met verschillende knelpunten op het gebied van tekort aan personeel en een toename van het zorggebruik. In opdracht van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) biedt Vektis in het dashboard huisartsenzorg actuele inzichten in de knelpunten die kunnen ontstaan in de huisartsenzorg.
Het dashboard maakt op regionaal niveau inzichtelijk hoe het zorgaanbod aansluit op de zorgvraag. Daarmee kunnen huisartsen, organisaties in de huisartsenzorg, zorgverzekeraars, overheden en ondersteunende organisaties samen een goede aanpak ontwikkelen.
De informatie in het dashboard is afgeleid uit data over de gedeclareerde zorg in Nederland en de registraties door zorgverleners in het AGB-register. Met het dashboard kunnen verschillende regio’s met elkaar worden vergeleken.
Het dashboard maakt de toenemende druk op de huisartsenzorg inzichtelijk en toont de verschillen hierin tussen regio’s. Landelijk zien we een toename in het aantal verzekerden dat staat ingeschreven bij een huisartsenpraktijk, terwijl het aantal huisartsen is afgenomen. De uitstroom van huisartsen neemt toe, omdat veel huisartsen de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Doordat het aantal huisartspraktijken de afgelopen jaren is afgenomen, neemt bij een stijgende patiëntenpopulatie de gemiddelde praktijkgrootte dus toe. Ook zien we een licht stijgende trend in het gemiddeld aantal consulten per patiënt. Daarnaast is de groep verzekerden in Nederland die niet staan ingeschreven bij een huisartsenpraktijk de afgelopen jaren gegroeid. Door het samenspel van al deze factoren per regio te bekijken, kan er gericht beleid worden gemaakt.
Het is de bedoeling dat het dashboard in de toekomst wordt uitgebreid, zodat het nog meer waardevolle inzichten biedt.
Dashboard inzien? Ga naar > https://www.vektis.nl/huisartsenzorg/dashboard-huisartsenzorg
Uitgelichte artikelen
Gezamenlijke aanpak voor toekomstbestendige kraamzorg
Pas bevallen moeders en hun gezinnen verdienen goede kraamzorg, maar de kraamzorg staat onder druk. Personeelstekorten en een veranderende zorgvraag maken het uitdagender om pas bevallen moeders en hun gezinnen goede kraamzorg te bieden. Bo Geboortezorg en Zorgverzekeraars Nederland werken samen om de uitdagingen in de sector aan te pakken. In een gezamenlijke visie beschrijven zij een toekomstbestendige kraamzorg, zodat cliënten kunnen rekenen op passende zorg en medewerkers met plezier kunnen werken.
Vergoeding apotheekbereidingen 2025 bekend
Zorgverzekeraars hebben bekend gemaakt welke (doorgeleverde) apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2025 niet meer vergoeden.
Voorschrift zorgtoewijzing 2025 langdurige zorg is gepubliceerd
Het voorschrift zorgtoewijzing voor 2025 is gepubliceerd. Dit voorschrift is onderdeel van afspraken tussen zorgkantoren en zorgaanbieders. Het beschrijft hoe iemand met een zorgvraag naar passende Wlz-zorg komt.