Eerstelijns­zorg

Dashboard maakt knelpunten in huisartsenzorg inzichtelijk

De huisartsenzorg kampt met verschillende knelpunten op het gebied van tekort aan personeel en een toename van het zorggebruik. In opdracht van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) biedt Vektis in het dashboard huisartsenzorg actuele inzichten in de knelpunten die kunnen ontstaan in de huisartsenzorg.

Huisarts in gesprek met patient

Het dashboard maakt op regionaal niveau inzichtelijk hoe het zorgaanbod aansluit op de zorgvraag. Daarmee kunnen huisartsen, organisaties in de huisartsenzorg, zorgverzekeraars, overheden en ondersteunende organisaties samen een goede aanpak ontwikkelen.

De informatie in het dashboard is afgeleid uit data over de gedeclareerde zorg in Nederland en de registraties door zorgverleners in het AGB-register. Met het dashboard kunnen verschillende regio’s met elkaar worden vergeleken.

Het dashboard maakt de toenemende druk op de huisartsenzorg inzichtelijk en toont de verschillen hierin tussen regio’s. Landelijk zien we een toename in het aantal verzekerden dat staat ingeschreven bij een huisartsenpraktijk, terwijl het aantal huisartsen is afgenomen. De uitstroom van huisartsen neemt toe, omdat veel huisartsen de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Doordat het aantal huisartspraktijken de afgelopen jaren is afgenomen, neemt bij een stijgende patiëntenpopulatie de gemiddelde praktijkgrootte dus toe. Ook zien we een licht stijgende trend in het gemiddeld aantal consulten per patiënt. Daarnaast is de groep verzekerden in Nederland die niet staan ingeschreven bij een huisartsenpraktijk de afgelopen jaren gegroeid. Door het samenspel van al deze factoren per regio te bekijken, kan er gericht beleid worden gemaakt.

Het is de bedoeling dat het dashboard in de toekomst wordt uitgebreid, zodat het nog meer waardevolle inzichten biedt.

Dashboard inzien? Ga naar > https://www.vektis.nl/huisartsenzorg/dashboard-huisartsenzorg

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten

Zorg en Zekerheid bestaat 200 jaar

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid bestaat op 14 februari 200 jaar. Zorgverzekeraars Nederland feliciteert Zorg en Zekerheid van harte met dit jubileum.

Handen bij elkaar
Geestelijke gezondheids­zorg

Zorgverzekeraars bieden noodoplossingen na onrust over declaratieregels GGZ

Met update 13 februari 2025
Zorgverzekeraars komen met noodoplossingen voor ggz-zorgaanbieders die vanaf 1 januari 2025 hun zorgnota’s niet meer willen declareren met vermelding van de zogeheten DSM-hoofdgroepdiagnoses en het gb-ggz profiel. De NZa heeft met ingang van dit jaar de verplichting laten vallen om de DSM-hoofdgroepcodes en de gb-ggz profielen op de zorgnota te vermelden. Zorgverzekeraars moeten deze gegevens echter nog steeds ontvangen om de nota’s te kunnen controleren. Ook zijn ze onmisbaar voor een goede werking van de risicoverevening. Sommige zorgaanbieders zijn bang dat zij zonder deze verplichting juridische risico’s lopen als ze deze gegevens doorleveren aan zorgverzekeraars.

Mensen houden elkaars handen vast

Zorgverzekeraars: betere wachtlijstinformatie voor ggz-zorg is noodzakelijk voor mensen die zorg nodig hebben

Om een volledig beeld te krijgen bij de omvang van het aantal wachtenden en de bijbehorende wachttijden voor ggz-zorg is het van groot belang dat zoveel mogelijk ggz-zorgaanbieders, goede en betrouwbare wachttijdinformatie aanleveren bij de NZa.

Bekijk alle berichten