De fax is eindelijk uit de zorg verdwenen
Het faxgebruik in de zorg behoort tot het verleden. Dat is goed nieuws, want naast ouderwets is het gebruik van een fax in de zorg onveilig en kostbaar. De missie van het programma Faexit: een Nederlandse gezondheidszorg zonder fax, is eind 2024 gerealiseerd. Met het verdwijnen van de fax uit de zorg is een belangrijk en concreet IZA-resultaat behaald in het onderdeel digitalisering en gegevensuitwisseling.
In het programma Faexit werkt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) samen met De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) en Regionale Samenwerkingsorganisatie Nederland (RSO Nederland). Met zorgaanbieders gingen deze partijen regionaal aan de slag om een einde te maken aan het gebruik van de fax in de zorg. ZN is financier van het programma Faexit en heeft erop gestuurd dat concrete resultaten werden behaald. Daarbij werd in de regio gekeken naar drie pijlers: het voorkomen van onnodig faxverkeer, optimalisatie van gestructureerde gegevensuitwisseling en een alternatief voor de fax: veilige mail.
Ontstaan Faexit
Uit onderzoek in 2021 bleek dat naar schatting nog 10 miljoen keer per jaar een fax werd gebruikt in de zorg. Meestal om recepten of zorginformatie naar een ketenpartij te sturen. Er werd destijds gewerkt aan het project dvd-exit, waarbij aan het versturen van dvd’s met patiëntengegevens een einde werd gemaakt. Na afloop van dat project bleek dat in de praktijk, onder meer bij ziekenhuizen, de wens bestond om ook het faxverkeer af te schaffen. In 2022 begon daarom het programma Faexit.
Een gedragsveranderingsproject
De fax kent een lange geschiedenis op de werkvloer in de zorg. Faexit is typisch een project over gedragsverandering. Daarbij is nauw en zorgvuldig samengewerkt met het zorgveld en de projectleiders uit de regio. Door deze gezamenlijke inzet en veel creativiteit (bijvoorbeeld filmpjes met straatinterviews) is het doel, sneller dan gepland, bereikt.
Gebruik kennis en ervaring
De kennis en ervaring die is opgedaan in het programma Faexit wordt gebruikt in het nieuwe programma Booozt dat wordt opgestart. Booozt (Basis op orde & ondersteuning zorgtoepassingen) moet de daadwerkelijke implementatie van gegevensuitwisseling en digitale zorg in de regio bij zorgaanbieders realiseren. Daarnaast kijkt ZN met programma Faexit naar het digitaliseren van de vele formulieren die via de website van ZN beschikbaar zijn voor artsen en apothekers. Deze formulieren moeten nu nog worden geprint, ingevuld en gescand. Digitaal invulbare formulieren vereenvoudigen het proces.
Uitgelichte artikelen
Gezamenlijke aanpak voor toekomstbestendige kraamzorg
Pas bevallen moeders en hun gezinnen verdienen goede kraamzorg, maar de kraamzorg staat onder druk. Personeelstekorten en een veranderende zorgvraag maken het uitdagender om pas bevallen moeders en hun gezinnen goede kraamzorg te bieden. Bo Geboortezorg en Zorgverzekeraars Nederland werken samen om de uitdagingen in de sector aan te pakken. In een gezamenlijke visie beschrijven zij een toekomstbestendige kraamzorg, zodat cliënten kunnen rekenen op passende zorg en medewerkers met plezier kunnen werken.
Vergoeding apotheekbereidingen 2025 bekend
Zorgverzekeraars hebben bekend gemaakt welke (doorgeleverde) apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2025 niet meer vergoeden.
Voorschrift zorgtoewijzing 2025 langdurige zorg is gepubliceerd
Het voorschrift zorgtoewijzing voor 2025 is gepubliceerd. Dit voorschrift is onderdeel van afspraken tussen zorgkantoren en zorgaanbieders. Het beschrijft hoe iemand met een zorgvraag naar passende Wlz-zorg komt.