De Gesprekstafette: Wout Adema in gesprek over de ouder wordende samenleving
De ouder wordende samenleving is een groot maatschappelijk vraagstuk. Het aantal 65-plussers stijgt de komende twintig jaar met meer dan de helft tot bijna vijf miljoen. Het aantal 90-plussers stijgt zelfs met 200 procent, tot circa 340.000 in 2040. Deze demografische ontwikkelingen in combinatie met onder andere een groeiend personeelstekort en een voortdurend toenemende zorgzwaarte dwingen de samenleving tot nieuwe, fundamentele keuzes.
Als Zorgverzekeraars Nederland spelen we hier een rol in, om goede ouderenzorg nu en in de toekomst beschikbaar te houden voor wie dit nodig heeft. Daarom vindt ZN het belangrijk om hierover in gesprek te gaan. Wout Adema, directeur zorg van ZN, is daarom in gesprek gegaan met presentatrice Eva van Zelm in de Gesprekstafette.
De Gesprekstafette
In de Gesprekstafette worden betrokken partijen binnen en buiten de zorg met elkaar verbonden. In het gesprek doet Adema een beroep op de samenleving. “Zo zorgen we er met elkaar voor dat de zorg beschikbaar blijft voor mensen die dat het hardst nodig hebben. Als organisatie spelen we een rol in het meedenken over hoe we zorg efficiënt kunnen inzetten en sturen we erop dat we met elkaar de juiste keuzes maken.’’
Met dit gesprek willen wij onze visie delen op de ouder wordende samenleving en andere organisaties uitdagen om ook hierover na te denken. Het doel van de Gesprekstafette is dan ook dat elke organisatie het stokje doorgeeft aan de volgende organisatie door een relevante vraag te stellen in het kader van de ouder wordende samenleving. Daarom stelde we aan Aedes ook de volgende vraag: Waarom bouwen we niet alle woningen levensloopbestendig en dus voor alle doelgroepen? Op deze manier wonen we straks allemaal op een plek waar we goed oud kunnen worden.
Deze en andere afleveringen van de Gesprekstafette zijn te zien op deze webpagina: Gesprekstafette | ActiZ.
De Gesprekstafette is onderdeel van Praat Vandaag Over Morgen, een campagne waarmee we het gesprek met de samenleving voeren over de toekomst van het ouder worden.
Uitgelichte artikelen
Gewijzigde rekenmodule Wlz
In het gesprek met de cliënt over zorg thuis, gebruiken zorgaanbieders de Rekenmodule Wlz als hulpmiddel. Met de rekenmodule beoordelen zorgaanbieders en zorgkantoren of zorg doelmatig en verantwoord wordt ingezet. De afgelopen jaren is de Excel van de rekenmodule complexer geworden en moeilijk te onderhouden. Daarom is vanaf 1 januari 2025 een gebruiksvriendelijkere online rekenmodule beschikbaar.
Zorgverzekeraars vergoeden medisch noodzakelijke mineralen-geneesmiddelen ook in 2025
Zorgverzekeraars vergoeden ook volgend jaar een aantal zogeheten mineralen-geneesmiddelen vanuit de basisverzekering. Het gaat om kaliumcitraat, magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumlactaat en zinksulfaat (zogeheten mineralen), die een groep patiënten niet als voedingssupplement maar als geneesmiddel gebruikt. Dit betreft alleen de bereidingspreparaten en niet de merkproducten Magnence en Magemedi.
Pgb op maat vanaf 2025 voor budgethouders
Vanaf 2025 nemen zorgkantoren contact op met de pgb-beheerder over een budget afgestemd op de zorg die nodig is. Dit heet pgb op maat.