Langdurige zorg

De Gesprekstafette: Wout Adema in gesprek over de ouder wordende samenleving

De ouder wordende samenleving is een groot maatschappelijk vraagstuk. Het aantal 65-plussers stijgt de komende twintig jaar met meer dan de helft tot bijna vijf miljoen. Het aantal 90-plussers stijgt zelfs met 200 procent, tot circa 340.000 in 2040. Deze demografische ontwikkelingen in combinatie met onder andere een groeiend personeelstekort en een voortdurend toenemende zorgzwaarte dwingen de samenleving tot nieuwe, fundamentele keuzes.

Als Zorgverzekeraars Nederland spelen we hier een rol in, om goede ouderenzorg nu en in de toekomst beschikbaar te houden voor wie dit nodig heeft. Daarom vindt ZN het belangrijk om hierover in gesprek te gaan. Wout Adema, directeur zorg van ZN, is daarom in gesprek gegaan met presentatrice Eva van Zelm in de Gesprekstafette.

De Gesprekstafette

In de Gesprekstafette worden betrokken partijen binnen en buiten de zorg met elkaar verbonden. In het gesprek doet Adema een beroep op de samenleving. “Zo zorgen we er met elkaar voor dat de zorg beschikbaar blijft voor mensen die dat het hardst nodig hebben. Als organisatie spelen we een rol in het meedenken over hoe we zorg efficiënt kunnen inzetten en sturen we erop dat we met elkaar de juiste keuzes maken.’’

Met dit gesprek willen wij onze visie delen op de ouder wordende samenleving en andere organisaties uitdagen om ook hierover na te denken. Het doel van de Gesprekstafette is dan ook dat elke organisatie het stokje doorgeeft aan de volgende organisatie door een relevante vraag te stellen in het kader van de ouder wordende samenleving. Daarom stelde we aan Aedes ook de volgende vraag: Waarom bouwen we niet alle woningen levensloopbestendig en dus voor alle doelgroepen? Op deze manier wonen we straks allemaal op een plek waar we goed oud kunnen worden.

Deze en andere afleveringen van de Gesprekstafette zijn te zien op deze webpagina: Gesprekstafette | ActiZ.
De Gesprekstafette is onderdeel van Praat Vandaag Over Morgen, een campagne waarmee we het gesprek met de samenleving voeren over de toekomst van het ouder worden.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Man duwt rolstoel
Langdurige zorg

Gewaarborgde hulp voor pgb is per 1 juli afgeschaft

De gewaarborgde hulp voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) uit de Wet langdurige zorg (Wlz) is per 1 juli 2024 afgeschaft. Het zorgkantoor neemt hierover contact op met bestaande budgethouders die nu een gewaarborgde hulp hebben. Voor 1 juli 2028 moet het beheer van het pgb zijn aangepast. Een budgethouder die het eigen pgb niet kan of wil beheren, kan - in plaats van een gewaarborgde hulp - een pgb-beheerder aanwijzen.

ouderenzorg
Langdurige zorg

Generiek kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan opgenomen in Register

Het generieke kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan is opgenomen in het Register van het Zorginstituut Nederland en treedt daarmee direct in werking. Het Kompas stimuleert een open gesprek en een brede blik op kwaliteit van bestaan, waarbij het leven van mensen centraal staat en zorg wordt geboden waar nodig. Het benadrukt dat behoud van eigen regie essentieel is voor kwaliteit van bestaan. Daarmee kunnen mensen hun leven leiden volgens hun persoonlijke voorkeuren.

Zorgverzekeraars blijven informatievoorziening contractering verbeteren

Om verzekerden goed te informeren tijdens het overstapseizoen, hebben zorgverzekeraars afgelopen jaar gebruik gemaakt van uniforme boodschappen die de status van de contractering weergeven. Deze teksten zijn overlegd met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en andere betrokken partijen, waaronder de Consumentenbond. Naar nu blijkt is er toch twijfel ontstaan of alle teksten helder genoeg zijn.

Bekijk alle berichten