Langdurige zorg

Generiek Kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ gereed voor achterbanraadpleging

Partijen hebben gewerkt aan het Kompas 'Samen werken aan kwaliteit van bestaan'. Nadat het in maart niet gelukt is dit tripartiet aan te bieden, hebben de partijen de tijd gekregen te werken aan een concretere versie. De betrokken partijen starten nu met de achterbanraadpleging. Deze loopt tot en met 29 november 2023.

Verzorgende houdt hand vast van oude dame

Het nieuwe Kompas komt in de plaats van het Kwaliteitskader verpleeghuiszorg, het Addendum bij kwaliteitskader verpleeghuiszorg voor langdurige zorg thuis met een Wlz-indicatie en het Kwaliteitskader wijkverpleging. Het Kompas is ook van toepassing voor de kortdurende zorg, zoals ELV, GRZ en GZSP. Het omschrijft wat mensen met een zorg- en ondersteuningsvraag mogen verwachten van de geboden zorg. Het Kompas moet duidelijk maken wat mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag en hun naasten, mantelzorgers, naasten, sociale netwerk, zorg- en welzijnsprofessionals en zorg- en welzijnsorganisaties gezamenlijk onder goede zorg en een waardevolle bijdrage aan kwaliteit van bestaan verstaan. Het uitgangspunt hierbij is dat het gaat over zorg en kwaliteit van bestaan van (kwetsbare) mensen, thuis, in de wijk en in het verpleeghuis.

In de periode december 2022 tot en met maart 2023 hebben bovenstaande partijen met elkaar gewerkt aan een nieuw Kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan. Er was meer tijd nodig om het nieuwe kompas met gedegen input van de achterban en concrete uitwerking tripartiet aan te bieden aan Zorginstituut Nederland. De partijen hebben deze tijd gekregen. Deze nieuwe versie is nu beschikbaar en klaar voor de achterbanraadpleging. Partijen delen het huidige stuk met hun achterban voor besluitvorming over al dan niet mede-indiening van het Kompas bij het Zorginstituut Nederland.

Partijen hebben voor de achterbanraadpleging tot en met 29 november 2023. Voor 1 december 2023 dient het nieuwe Kompas ingediend te zijn bij Zorginstituut Nederland. Voor een zorgvuldige achterbanraadpleging is het van belang dat elke organisatie de tijd en ruimte heeft om zonder invloed van andere partijen tot een besluit te komen. Daarom is afgesproken dat partijen pas na 1 december 2023 communiceren over de uitkomsten van de achterbanraadpleging.

Er is in een intensief proces doorlopen om te komen tot een nieuw Kompas. De partijen die hierbij betrokken waren zijn: ActiZ, ANBO, BPSW, BVKZ, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, LOC Waardevolle zorg, MantelzorgNL, NCZ, Nederlands Instituut van Psychologen, NOOM, Patiëntenfederatie Nederland, Sociaal werk Nederland, SOMNL, SPOT, V&VN, Verenso, Zorgthuisnl en Zorgverzekeraars Nederland.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten

Zorgbemiddeling helpt de juiste zorg te vinden

Zorg gaat over mensen. Iedereen die zorg nodig heeft, heeft recht op de juiste zorg. Het vinden van deze zorg is soms best ingewikkeld. Met zorgbemiddeling helpen zorgverzekeraars mensen met vragen over hun zorg of de zorg voor hun naasten. Elke dag zitten er mensen aan de telefoon om verzekerden te helpen, bijvoorbeeld bij het zoeken van de juiste zorgverlener of als je op een wachtlijst staat. Ook geven ze informatie over mantelzorg en een second opinion. De afdeling zorgbemiddeling van je eigen zorgverzekeraar helpt je daar graag bij.

Geestelijke gezondheids­zorg

Werkbezoek van ZN aan Terwille Verslavingszorg Groningen: Housing First

Onlangs brachten wij een bezoek aan Terwille Verslavingszorg in Gronigen. Dit bezoek gaf ons waardevolle inzichten in de cruciale zorg die zij, bieden aan kwetsbare doelgroepen.

Patiënt in de stoel bij de tandarts
Langdurige zorg

Vergoeding van aparte declaraties reiskosten Mondzorg Wlz stopt per 01-01-’25

Reiskosten die vanaf 01-01-2025 gemaakt worden voor de levering van mondzorg ten laste van de Wlz kunnen mondzorgprofessionals niet meer apart declareren bij het zorgkantoor.

Bekijk alle berichten