Langdurige zorg

Generiek kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan opgenomen in Register

Het generieke kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan is opgenomen in het Register van het Zorginstituut Nederland en treedt daarmee direct in werking. Het Kompas stimuleert een open gesprek en een brede blik op kwaliteit van bestaan, waarbij het leven van mensen centraal staat en zorg wordt geboden waar nodig. Het benadrukt dat behoud van eigen regie essentieel is voor kwaliteit van bestaan. Daarmee kunnen mensen hun leven leiden volgens hun persoonlijke voorkeuren.

ouderenzorg: oudere man met een verpleegkundige

Zorg aansluiten bij individuele behoeften

Het Kompas maakt duidelijk wat men kan verwachten van ondersteuning, zorg en behandeling bij een zorgvraag en legt een sterke nadruk op samenwerking tussen mensen met een zorgvraag, professionals, mantelzorgers en andere betrokkenen. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de zorg aansluit bij de individuele behoeften en voorkeuren, waardoor de eigen regie en autonomie van mensen versterkt wordt. Dit draagt bij aan een verbeterde kwaliteit van bestaan. Het Kompas is van toepassing op verschillende zorgfases, van thuiszorg tot verpleeghuiszorg.

Het streeft naar een verschuiving van organisatiefocus naar netwerken, van personeelsnorm naar een passende deskundigheidsmix en van fysieke ondersteuning naar bredere inzet van technologie. Belangrijke uitgangspunten zijn respect, open communicatie, samenwerking en ruimte voor professionaliteit.

Betrokken partijen

De huidige kwaliteitskaders verpleeghuiszorg, wijkverpleging en het addendum voor de Wlz-zorg thuis worden vervangen door dit Kompas. Na het aanbieden van een nieuwe versie van het implementatie- en onderhoudsplan behorend bij het Kompas kan het opgenomen worden in het Register.

Vanuit drie clusters hebben partijen samengewerkt aan het Kompas, elk met hun eigen perspectief:
1) Mens, burger, cliënt, patiënt, mantelzorg
2) Aanbieders en professionals
3) Financiers

Negentien partijen hebben meegewerkt aan de totstandkoming van het nieuwe Kompas, waaronder ActiZ, ANBO-PCOB, BPSW, BVKZ, Koepel Gepensioneerden, LOC Waardevolle zorg, MantelzorgNL, NCZ, Nederlands Instituut van Psychologen, NOOM, Sociaal werk Nederland, SOMNL, SPOT, V&VN, Verenso, Zorgthuisnl en Zorgverzekeraars Nederland.

Implementatie- en onderhoudsplan

In het implementatie- en onderhoudsplan staat beschreven hoe partijen het Kompas gaan implementeren en hoe het Kompas actueel wordt gehouden, passend bij de zorgpraktijk. Er zijn afspraken opgenomen over diverse opdrachten, zoals de ontwikkeling van een waaier of handreiking per bouwsteen, een nieuw meetinstrument voor de meting van ervaringen van cliënten en mantelzorgers, maar er zijn ook afspraken opgenomen over hoe de Kompas-partijen blijven leren en ontwikkelen en signalen ophalen om het Kompas up to date te houden.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Digitalisering

Drie digitale gezondheidsapps krijgen in 2025 ondersteuning van ZN

Zorgverzekeraars Nederland gaat in 2025 drie digitale gezondheidsapps (diga’s) voor (zelf)zorg aanvullend aan eerstelijnszorg financieel ondersteunen. Deze apps helpen patiënten laagdrempelig en kunnen inzet van zorg voorkomen. Daarnaast zijn de apps belangrijk voor passende zorg en helpen om hybride zorg te realiseren. Op dit moment worden de apps nog niet voldoende gebruikt en dreigen ze te verdwijnen door het ontbreken van financiering. Met huisartsenkoepels LHV en NHG, branchevereniging InEen en leveranciers wordt samengewerkt aan een structurele oplossing zodat wetenschappelijk bewezen gezondheidsapps blijvend kunnen worden ingezet.

Handen bij elkaar
Geestelijke gezondheids­zorg

Zorgverzekeraars bieden noodoplossingen na onrust over declaratieregels GGZ

Zorgverzekeraars komen met noodoplossingen voor ggz-zorgaanbieders die vanaf 1 januari 2025 hun zorgnota’s niet meer willen declareren met vermelding van de zogeheten DSM-hoofdgroepdiagnoses en het gb-ggz profiel. De NZa heeft met ingang van dit jaar de verplichting laten vallen om de DSM-hoofdgroepcodes en de gb-ggz profielen op de zorgnota te vermelden. Zorgverzekeraars moeten deze gegevens echter nog steeds ontvangen om de nota’s te kunnen controleren. Ook zijn ze onmisbaar voor een goede werking van de risicoverevening. Sommige zorgaanbieders zijn bang dat zij zonder deze verplichting juridische risico’s lopen als ze deze gegevens doorleveren aan zorgverzekeraars.

Verpleegkundige en oudere wandelen buiten
Langdurige zorg

Handreiking MGZ biedt startpunt voor regionale samenwerking

Als vervolg op het Convenant Medisch Generalistische Zorg (MGZ) is een Handreiking Samenwerking MGZ ontwikkeld voor de regio’s. De handreiking biedt houvast om regionaal met het convenant aan de slag te gaan: heldere processtappen, wat moet er gebeuren en wie is verantwoordelijk. Het biedt handvatten voor regionale initiatieven en een escalatieroute als het niet lukt om tot regionale afspraken te komen. De handreiking is een waardevolle aanvulling op het convenant, dat landelijke afspraken bevat om de toegang en bereikbaarheid van MGZ voor mensen met een Wlz-indicatie te verbeteren.

Bekijk alle berichten