Eerstelijns­zorg

Gezamenlijke aanpak voor toekomstbestendige kraamzorg

Pas bevallen moeders en hun gezinnen verdienen goede kraamzorg, maar de kraamzorg staat onder druk. Personeelstekorten en een veranderende zorgvraag maken het uitdagender om pas bevallen moeders en hun gezinnen goede kraamzorg te bieden. Bo Geboortezorg en Zorgverzekeraars Nederland werken samen om de uitdagingen in de sector aan te pakken. In een gezamenlijke visie beschrijven zij een toekomstbestendige kraamzorg, zodat cliënten kunnen rekenen op passende zorg en medewerkers met plezier kunnen werken.

Ouders met baby bij de uitgang van het ziekenhuis

Op naar duurzame kraamzorg

De huidige situatie in de kraamzorg is niet langer houdbaar. Er is verandering nodig om de sector toegankelijk te houden en in te spelen op maatschappelijke en zorg specifieke ontwikkelingen. De ambitie is helder: cliënten blijven toegang houden tot passende kraamzorg, fysiek waar het moet en digitaal waar het kan. Daarnaast wordt de sector aantrekkelijker voor huidige én nieuwe zorgprofessionals.

Stevige basis

De visie op toekomstbestendige kraamzorg sluit aan bij het Integraal Zorgakkoord (IZA). Bij de visie is een versnellingsagenda opgesteld met negen thema’s. De uitwerking van deze thema’s dient als plan van aanpak voor de noodzakelijke transitie, die gerealiseerd moet zijn in 2030.

Gezamenlijke aanpak voor blijvende impact

Om de ambitie te realiseren is een gezamenlijke inzet nodig van alle betrokken partijen. Daarom wordt nauw samengewerkt met het Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ) en de Beroepsvereniging voor de Kraamzorg (NBvK). Er is naast een goede samenwerking in de kraamzorgsector ook afstemming nodig met de andere geboortezorgpartijen, de Patiëntenfederatie Nederland en de ACM.

Afspraken 2025

De verandering heeft tijd nodig. Daarom is afgesproken dat pas bevallen moeders en hun gezinnen kunnen blijven rekenen op minimaal 24 uur kraamzorg. De afspraken tussen Zorgverzekeraars Nederland en Bo Geboortezorg over zorglevering bij schaarste worden hiervoor verlengd voor heel 2025.

Samen naar een kraamzorgsector in balans

De toekomstvisie kraamzorg biedt perspectief om huidige problemen in de sector het hoofd te bieden “We staan nog aan het begin van de noodzakelijke transitie, maar met de versnellingsagenda hebben we een stevige basis gelegd. Samen kunnen we van kraamzorg een aantrekkelijke en toekomstbestendige sector maken”, aldus de initiatiefnemers.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten

Zorg en Zekerheid bestaat 200 jaar

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid bestaat op 14 februari 200 jaar. Zorgverzekeraars Nederland feliciteert Zorg en Zekerheid van harte met dit jubileum.

Handen bij elkaar
Geestelijke gezondheids­zorg

Zorgverzekeraars bieden noodoplossingen na onrust over declaratieregels GGZ

Met update 13 februari 2025
Zorgverzekeraars komen met noodoplossingen voor ggz-zorgaanbieders die vanaf 1 januari 2025 hun zorgnota’s niet meer willen declareren met vermelding van de zogeheten DSM-hoofdgroepdiagnoses en het gb-ggz profiel. De NZa heeft met ingang van dit jaar de verplichting laten vallen om de DSM-hoofdgroepcodes en de gb-ggz profielen op de zorgnota te vermelden. Zorgverzekeraars moeten deze gegevens echter nog steeds ontvangen om de nota’s te kunnen controleren. Ook zijn ze onmisbaar voor een goede werking van de risicoverevening. Sommige zorgaanbieders zijn bang dat zij zonder deze verplichting juridische risico’s lopen als ze deze gegevens doorleveren aan zorgverzekeraars.

Mensen houden elkaars handen vast

Zorgverzekeraars: betere wachtlijstinformatie voor ggz-zorg is noodzakelijk voor mensen die zorg nodig hebben

Om een volledig beeld te krijgen bij de omvang van het aantal wachtenden en de bijbehorende wachttijden voor ggz-zorg is het van groot belang dat zoveel mogelijk ggz-zorgaanbieders, goede en betrouwbare wachttijdinformatie aanleveren bij de NZa.

Bekijk alle berichten