Eerstelijns­zorg

Gezamenlijke aanpak voor toekomstbestendige kraamzorg

Pas bevallen moeders en hun gezinnen verdienen goede kraamzorg, maar de kraamzorg staat onder druk. Personeelstekorten en een veranderende zorgvraag maken het uitdagender om pas bevallen moeders en hun gezinnen goede kraamzorg te bieden. Bo Geboortezorg en Zorgverzekeraars Nederland werken samen om de uitdagingen in de sector aan te pakken. In een gezamenlijke visie beschrijven zij een toekomstbestendige kraamzorg, zodat cliënten kunnen rekenen op passende zorg en medewerkers met plezier kunnen werken.

Ouders met baby bij de uitgang van het ziekenhuis

Op naar duurzame kraamzorg

De huidige situatie in de kraamzorg is niet langer houdbaar. Er is verandering nodig om de sector toegankelijk te houden en in te spelen op maatschappelijke en zorg specifieke ontwikkelingen. De ambitie is helder: cliënten blijven toegang houden tot passende kraamzorg, fysiek waar het moet en digitaal waar het kan. Daarnaast wordt de sector aantrekkelijker voor huidige én nieuwe zorgprofessionals.

Stevige basis

De visie op toekomstbestendige kraamzorg sluit aan bij het Integraal Zorgakkoord (IZA). Bij de visie is een versnellingsagenda opgesteld met negen thema’s. De uitwerking van deze thema’s dient als plan van aanpak voor de noodzakelijke transitie, die gerealiseerd moet zijn in 2030.

Gezamenlijke aanpak voor blijvende impact

Om de ambitie te realiseren is een gezamenlijke inzet nodig van alle betrokken partijen. Daarom wordt nauw samengewerkt met het Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ) en de Beroepsvereniging voor de Kraamzorg (NBvK). Er is naast een goede samenwerking in de kraamzorgsector ook afstemming nodig met de andere geboortezorgpartijen, de Patiëntenfederatie Nederland en de ACM.

Afspraken 2025

De verandering heeft tijd nodig. Daarom is afgesproken dat pas bevallen moeders en hun gezinnen kunnen blijven rekenen op minimaal 24 uur kraamzorg. De afspraken tussen Zorgverzekeraars Nederland en Bo Geboortezorg over zorglevering bij schaarste worden hiervoor verlengd voor heel 2025.

Samen naar een kraamzorgsector in balans

De toekomstvisie kraamzorg biedt perspectief om huidige problemen in de sector het hoofd te bieden “We staan nog aan het begin van de noodzakelijke transitie, maar met de versnellingsagenda hebben we een stevige basis gelegd. Samen kunnen we van kraamzorg een aantrekkelijke en toekomstbestendige sector maken”, aldus de initiatiefnemers.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Verpleegkundige en oudere wandelen buiten
Langdurige zorg

Handreiking MGZ biedt startpunt voor regionale samenwerking

Als vervolg op het Convenant Medisch Generalistische Zorg (MGZ) is een Handreiking Samenwerking MGZ ontwikkeld voor de regio’s. De handreiking biedt houvast om regionaal met het convenant aan de slag te gaan: heldere processtappen, wat moet er gebeuren en wie is verantwoordelijk. Het biedt handvatten voor regionale initiatieven en een escalatieroute als het niet lukt om tot regionale afspraken te komen. De handreiking is een waardevolle aanvulling op het convenant, dat landelijke afspraken bevat om de toegang en bereikbaarheid van MGZ voor mensen met een Wlz-indicatie te verbeteren.

Medewerker en klant bij de balie in de apotheek
Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars blijven bezorgd over medicijntekorten ondanks daling in 2024

Zorgverzekeraars zijn bezorgd over medicijntekorten. Ook andere partijen blijven hierover zorgen houden, ook al blijken de tekorten in de laatste cijfers van de KNMP over 2024 wel te zijn gedaald. Medicijntekorten hebben een grote impact op patiënten en zorgaanbieders. Zorgverzekeraars nemen hun verantwoordelijkheid. Ze hebben al maatregelen genomen door hun inkoopbeleid (preferentiebeleid) aan te passen en werken aan extra maatregelen.

Medewerkers in een callcenter

Voorlopig overstapcijfer 2025 bekend: 6,7% wisselt van zorgverzekeraar

Van alle verzekerden is eind vorig jaar 6,7 procent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. In totaal gaat het om 1,2 miljoen overstappers. Vektis komt met dit nog voorlopig overstapcijfer op basis van de cijfers die door de zorgverzekeraars zijn aangeleverd.

Bekijk alle berichten