Langdurige zorg

Reactie zorgkantoren op rechtszaak ouderenzorgorganisaties

Zorgkantoren hebben de hoop dat zorgaanbieders zien dat we alleen gezamenlijk de grote maatschappelijke en personele uitdagingen in de langdurige zorg het hoofd kunnen bieden. Zorgkantoren begrijpen dat zorgaanbieders hun positie veilig willen stellen door de weg naar de rechter te maken.

Verpleegkundige en oudere wandelen buiten

De beweging die nodig is, kunnen zorgkantoren niet alleen realiseren. Daarvoor is nauwe samenwerking met zorgaanbieders, gemeenten, cliënten en andere stakeholders nodig.

Het is goed en belangrijk dat er over de noodzaak van de transformatie overeenstemming bestaat. Met de landelijke visie als uitgangspunt en het regionaal inkoopbeleid als concrete invulling hebben zorgkantoren er vertrouwen in dat door gesprekken en gezamenlijke acties met alle betrokken partijen in de regio de uitdagingen in de langdurige zorg aan kunnen worden gegaan.

Om te komen tot het meerjarig inkoopbeleid per regio hebben zorgkantoren gezamenlijk een visie op de inkoop van langdurige zorg, een zorgvuldige onderbouwing van de richttariefpercentages en aanvullende inkoopvoorwaarden opgesteld. Deze tarieven en voorwaarden dienen volledig te passen binnen het door het ministerie van VWS bepaalde financiële macrokader.

Ter achtergrond

Zorgkantoren hebben op 1 juni jl. hun meerjarig inkoopbeleid gepubliceerd. In dit inkoopbeleid heeft elk zorgkantoor voor haar regio uitgewerkt hoe de uitdagingen waarmee de langdurige zorg te maken heeft regionaal worden aangegaan. Daarin ligt de nadruk op het toegankelijk en betaalbaar houden van langdurige zorg voor iedereen die deze zorg nodig heeft. De gezamenlijke landelijke visie op duurzame toegang tot langdurige zorg vormt het uitgangspunt voor het meerjarig inkoopbeleid per zorgkantoor dat geschreven is voor de periode 2024 – 2026.

De zorgkantoren vinden dat een andere kijk op de inzet van zorg nodig is om de toenemende druk op de langdurige zorg te verlichten. In de inkoopvisie wordt verdere invulling gegeven aan de WOZO beweging: Zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan en een passend aanbod voor kwetsbare groepen, om de toenemende druk te verlichten voor alle sectoren.

 

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten

Zorg en Zekerheid bestaat 200 jaar

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid bestaat op 14 februari 200 jaar. Zorgverzekeraars Nederland feliciteert Zorg en Zekerheid van harte met dit jubileum.

Handen bij elkaar
Geestelijke gezondheids­zorg

Zorgverzekeraars bieden noodoplossingen na onrust over declaratieregels GGZ

Met update 13 februari 2025
Zorgverzekeraars komen met noodoplossingen voor ggz-zorgaanbieders die vanaf 1 januari 2025 hun zorgnota’s niet meer willen declareren met vermelding van de zogeheten DSM-hoofdgroepdiagnoses en het gb-ggz profiel. De NZa heeft met ingang van dit jaar de verplichting laten vallen om de DSM-hoofdgroepcodes en de gb-ggz profielen op de zorgnota te vermelden. Zorgverzekeraars moeten deze gegevens echter nog steeds ontvangen om de nota’s te kunnen controleren. Ook zijn ze onmisbaar voor een goede werking van de risicoverevening. Sommige zorgaanbieders zijn bang dat zij zonder deze verplichting juridische risico’s lopen als ze deze gegevens doorleveren aan zorgverzekeraars.

Mensen houden elkaars handen vast

Zorgverzekeraars: betere wachtlijstinformatie voor ggz-zorg is noodzakelijk voor mensen die zorg nodig hebben

Om een volledig beeld te krijgen bij de omvang van het aantal wachtenden en de bijbehorende wachttijden voor ggz-zorg is het van groot belang dat zoveel mogelijk ggz-zorgaanbieders, goede en betrouwbare wachttijdinformatie aanleveren bij de NZa.

Bekijk alle berichten