Langdurige zorg

Handreiking MGZ biedt startpunt voor regionale samenwerking

Als vervolg op het Convenant Medisch Generalistische Zorg (MGZ) is een Handreiking Samenwerking MGZ ontwikkeld voor de regio’s. De handreiking biedt houvast om regionaal met het convenant aan de slag te gaan: heldere processtappen, wat moet er gebeuren en wie is verantwoordelijk. Het biedt handvatten voor regionale initiatieven en een escalatieroute als het niet lukt om tot regionale afspraken te komen. De handreiking is een waardevolle aanvulling op het convenant, dat landelijke afspraken bevat om de toegang en bereikbaarheid van MGZ voor mensen met een Wlz-indicatie te verbeteren.

Verpleegkundige en oudere wandelen buiten

De afspraken in het convenant vormen de basis voor concrete samenwerkingen tussen zorgaanbieders en professionals in de regio. Bij eventuele problemen kunnen zij terecht bij de regionale overlegstructuur, die onder verantwoordelijkheid van het zorgkantoor en de zorgverzekeraar wordt georganiseerd. Regio’s hebben de vrijheid om oplossingen te ontwikkelen of bestaande werkwijzen aan te passen die het beste bij hun situatie passen.

Landelijke partijen blijven in verbinding over MGZ

ActiZ, InEen, LHV, NVAVG, Verenso, VGN en Zorgverzekeraars Nederland blijven ook in het komende jaar op landelijk niveau in gesprek om de voortgang te evalueren en verbeteringen te bespreken. Hierbij is ook aandacht voor randvoorwaarden in het stelsel, indien daar signalen voor zijn. Bekostiging en (digitale) gegevensuitwisseling zijn daar voorbeelden van. Indien nodig worden stelselpartijen hierop aangesproken. Daarnaast zetten landelijke partijen zich in om het regionaal overleg over MGZ te verbinden met bestaande programma’s en samenwerkingsstructuren.

Bijlage: Handreiking MGZ

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Verpleegkundige controleert infuus
Dure geneesmiddelen

Zorgverzekeraars in hoger beroep tegen uitspraak CDK4/6-remmers

Zorgverzekeraars gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in het kort geding tegen de inkoopprocedure van de zogeheten CDK4/6-remmers. Dit zijn medicijnen voor de behandeling van borstkanker. Zorgverzekeraars houden deze drie gelijkwaardige geneesmiddelen beschikbaar voor alle patiënten die deze nodig hebben, maar het vonnis dreigt vergaande gevolgen voor de zorginkoop van zorgverzekeraars te hebben

Medisch specialistische zorg

Nieuwe afspraken over kankerzorg en vaatchirurgie

Vanaf volgend jaar worden 18 complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten alleen nog uitgevoerd in ziekenhuizen die deze ingrepen vaak doen. Dit is het resultaat van landelijke afspraken over minimale aantallen ingrepen per ziekenhuis, de zogenoemde volumenormen. Naast concentratie van zorg zal er ook spreiding plaatsvinden van minder complexe zorg. Ziekenhuizen werken op die manier samen aan de best mogelijke zorg. Dit is goed nieuws voor patiënten. Zij krijgen hiermee meer zekerheid dat deze zorg ook in de toekomst van dezelfde goede kwaliteit beschikbaar blijft.

Ziekenhuisgang waarin een ziekenhuisbed wordt geduwd door een verpleegkundige.

Zorgbemiddeling helpt bij het vinden van passende zorg

Met zorgbemiddeling helpen zorgverzekeraars mensen succesvol met vragen over hun zorg of de zorg voor hun naasten.

Bekijk alle berichten