Eerstelijns­zorg

Handreiking voor zoektocht naar geschikte huisvesting huisartsen

Ongeveer drie op de vier huisartsen ervaren problemen met huisvesting. Ze vinden het bijvoorbeeld lastig om nieuwe praktijkruimte te vinden of groeien uit hun jasje bij de bestaande huisartsenpraktijk. Om huisartsen én gezondheidscentra te ondersteunen bij hun huisvestingsproblemen is de ‘handreiking huisvesting huisartsen en gezondheidscentra’ gemaakt.

Huisarts en patient bespreken iets samen

Deze handreiking is niet alleen bedoeld voor huisartsen, maar ook voor andere organisaties die ervoor moeten zorgen dat alle Nederlanders een huisartsenpraktijk dicht bij huis hebben, zoals bijvoorbeeld regionale huisartsenorganisaties, gemeenten en zorgverzekeraars.

Handreiking biedt instrumenten

De handreiking vloeit voort uit een afspraak uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) over de huisvestingsproblematiek van huisartsen en gezondheidscentra. De handreiking geeft inzicht in de instrumenten die kunnen bijdragen aan een oplossing voor de huisvestingsproblemen. In de handreiking staat hoe men op lokaal en regionaal niveau kan samenwerken om knelpunten op te lossen.

Zo kan een regionale huisartsenorganisatie in kaart brengen wat in de regio de huisvestingsbehoefte is van huisartsen en gezondheidscentra. Hierna kan zij deze kennis delen met de gemeente en de zorgverzekeraar. Een gemeente kan op haar beurt bij nieuwbouwprojecten bijvoorbeeld rekening houden dat een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum een plek in de wijk moet krijgen. Ook kan zij het bevorderen van voldoende ruimte voor eerstelijnszorg een prominente plek geven in haar beleid.

Zorgbehoefte van de toekomst in beeld

De zorgverzekeraar kan in beeld brengen hoe de zorgbehoefte zich in de toekomst ontwikkelt. Zo wordt tijdig geanticipeerd op veranderende behoeften. Ook kan een zorgverzekeraar afspraken maken met een regionale huisartsenorganisatie om de toegankelijkheid van de huisartsenzorg in de regio te ondersteunen.

De eindverantwoordelijkheid voor het vinden van geschikte huisvesting ligt uiteindelijk bij de huisartsen zelf. Zij moeten bijvoorbeeld tijdig bij de regionale huisartsenorganisatie aangeven of ze een nieuwe praktijkruimte zoeken, een wachtlijst hebben of hun huidige praktijk ontgroeien.

De handreiking Huisvesting huisartsen en gezondheidscentra is een initiatief van InEen, de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Zorgautoriteit, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Zorgverzekeraars Nederland en de ministeries van VWS en BZK.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Ouders met baby bij de uitgang van het ziekenhuis
Eerstelijns­zorg

Gezamenlijke aanpak voor toekomstbestendige kraamzorg

Pas bevallen moeders en hun gezinnen verdienen goede kraamzorg, maar de kraamzorg staat onder druk. Personeelstekorten en een veranderende zorgvraag maken het uitdagender om pas bevallen moeders en hun gezinnen goede kraamzorg te bieden. Bo Geboortezorg en Zorgverzekeraars Nederland werken samen om de uitdagingen in de sector aan te pakken. In een gezamenlijke visie beschrijven zij een toekomstbestendige kraamzorg, zodat cliënten kunnen rekenen op passende zorg en medewerkers met plezier kunnen werken.

Eerstelijns­zorg

Vergoeding apotheekbereidingen 2025 bekend

Zorgverzekeraars hebben bekend gemaakt welke (doorgeleverde) apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2025 niet meer vergoeden.

Oudere vrouw aan tafel met een man die wat opschrijft
Langdurige zorg

Voorschrift zorgtoewijzing 2025 langdurige zorg is gepubliceerd

Het voorschrift zorgtoewijzing voor 2025 is gepubliceerd. Dit voorschrift is onderdeel van afspraken tussen zorgkantoren en zorgaanbieders. Het beschrijft hoe iemand met een zorgvraag naar passende Wlz-zorg komt.

Bekijk alle berichten