Langdurige zorg

Het PGB Portaal wordt nu in heel Nederland gebruikt

In alle zorgkantoorregio’s wordt vanaf 12 oktober het PGB Portaal ingezet.

Zorgkantoren Menzis en VGZ zijn nu ook volledig over. Met het PGB Portaal kunnen budgethouders of hun vertegenwoordigers snel, makkelijk, overzichtelijk en veilig afspraken maken met hun zorgverleners. Zoals het regelen van zorgovereenkomsten, betalingen en ziekmeldingen. Het geeft budgethouders met een pgb vanuit de Wlz (Wet langdurige zorg) meer regie en zorgt voor een kortere wachttijd bij het goedkeuren van zorgovereenkomsten en het uitbetalen van zorgverleners.

 

“Ik ben superblij met het PGB Portaal. Voor mij is het ideaal.”
Mariam Aliregelt de zorg voor haar dochter via een persoonsgebonden budget (pgb)

 

Het persoonsgebonden budget (pgb) is een geldbedrag waarmee iemand die zorg nodig heeft zelf (of met hulp van een vertegenwoordiger) de zorgverleners kan inhuren. De hoeveelheid administratie die bij een pgb komt kijken is groot. Eerder gebeurde dat allemaal op papier. Door het nieuwe digitale PGB Portaal regelt de budgethouder de pgb-administratie voortaan sneller, makkelijker en veiliger.

Goed overzicht

De budgethouder en de zorgverlener hebben allebei toegang tot het PGB Portaal. De budgethouder krijgt via het PGB Portaal een goed overzicht van het budget dat beschikbaar is, de ingestuurde en lopende zorgovereenkomsten en alle declaraties. Ook voor zorgverleners geeft het extra inzicht. Zij kunnen de zorgovereenkomst(en) en hun declaraties bekijken.

 

“Het verbaast me eigenlijk hoe eenvoudig het werkt. Ik zou niet weten hoe het zonder het PGB Portaal zou moeten. Alles op papier doen lijkt mij echt een drama.”
Annette van Doorn – heeft een pgb voor haar broer aangevraagd

Snel en makkelijk

Omdat de budgethouder en zorgverlener allebei in het PGB Portaal kunnen, verloopt het invullen en insturen van de zorgovereenkomsten snel en makkelijk. De budgethouder en zorgverlener vullen de zorgovereenkomst digitaal in kunnen via het PGB Portaal hun handtekening zetten. Ook het doorvoeren van wijzigingen en regelen van declaraties gaat sneller. Doordat het systeem automatische controles uitvoert, bijvoorbeeld op de hoogte van het tarief, is de kans op fouten kleiner.

 

“Het gaat allemaal veel sneller. Voorheen duurden trajecten voor het opstellen van een zorgovereenkomst veel langer. Dat kon zomaar 3 maanden duren. Papier, pen, printen en opsturen. Het is allemaal niet meer nodig”
Jeroen Leenknecht – bestuurder van zorgverlener Stichting ’t Huus

Oude manier

Nog niet iedereen kan gebruikmaken van het nieuwe PGB Portaal. Een kleine groep budgethouders kan vanwege een beperking in het systeem dit jaar nog niet over naar het PGB Portaal. Voorlopig moeten zij nog even gebruik maken van de ‘oude’ manier: zorgovereenkomsten en zorgbeschrijvingen sturen zij naar het zorgkantoor. En het regelen van declaraties loopt via het pgb-systeem van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daar is ook het budgetoverzicht te vinden.

 

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Man duwt rolstoel
Langdurige zorg

Gewaarborgde hulp voor pgb is per 1 juli afgeschaft

De gewaarborgde hulp voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) uit de Wet langdurige zorg (Wlz) is per 1 juli 2024 afgeschaft. Het zorgkantoor neemt hierover contact op met bestaande budgethouders die nu een gewaarborgde hulp hebben. Voor 1 juli 2028 moet het beheer van het pgb zijn aangepast. Een budgethouder die het eigen pgb niet kan of wil beheren, kan - in plaats van een gewaarborgde hulp - een pgb-beheerder aanwijzen.

ouderenzorg
Langdurige zorg

Generiek kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan opgenomen in Register

Het generieke kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan is opgenomen in het Register van het Zorginstituut Nederland en treedt daarmee direct in werking. Het Kompas stimuleert een open gesprek en een brede blik op kwaliteit van bestaan, waarbij het leven van mensen centraal staat en zorg wordt geboden waar nodig. Het benadrukt dat behoud van eigen regie essentieel is voor kwaliteit van bestaan. Daarmee kunnen mensen hun leven leiden volgens hun persoonlijke voorkeuren.

Zorgverzekeraars blijven informatievoorziening contractering verbeteren

Om verzekerden goed te informeren tijdens het overstapseizoen, hebben zorgverzekeraars afgelopen jaar gebruik gemaakt van uniforme boodschappen die de status van de contractering weergeven. Deze teksten zijn overlegd met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en andere betrokken partijen, waaronder de Consumentenbond. Naar nu blijkt is er toch twijfel ontstaan of alle teksten helder genoeg zijn.

Bekijk alle berichten