Langdurige zorg

Het PGB Portaal wordt nu in heel Nederland gebruikt

In alle zorgkantoorregio’s wordt vanaf 12 oktober het PGB Portaal ingezet.

Zorgkantoren Menzis en VGZ zijn nu ook volledig over. Met het PGB Portaal kunnen budgethouders of hun vertegenwoordigers snel, makkelijk, overzichtelijk en veilig afspraken maken met hun zorgverleners. Zoals het regelen van zorgovereenkomsten, betalingen en ziekmeldingen. Het geeft budgethouders met een pgb vanuit de Wlz (Wet langdurige zorg) meer regie en zorgt voor een kortere wachttijd bij het goedkeuren van zorgovereenkomsten en het uitbetalen van zorgverleners.

 

“Ik ben superblij met het PGB Portaal. Voor mij is het ideaal.”
Mariam Aliregelt de zorg voor haar dochter via een persoonsgebonden budget (pgb)

 

Het persoonsgebonden budget (pgb) is een geldbedrag waarmee iemand die zorg nodig heeft zelf (of met hulp van een vertegenwoordiger) de zorgverleners kan inhuren. De hoeveelheid administratie die bij een pgb komt kijken is groot. Eerder gebeurde dat allemaal op papier. Door het nieuwe digitale PGB Portaal regelt de budgethouder de pgb-administratie voortaan sneller, makkelijker en veiliger.

Goed overzicht

De budgethouder en de zorgverlener hebben allebei toegang tot het PGB Portaal. De budgethouder krijgt via het PGB Portaal een goed overzicht van het budget dat beschikbaar is, de ingestuurde en lopende zorgovereenkomsten en alle declaraties. Ook voor zorgverleners geeft het extra inzicht. Zij kunnen de zorgovereenkomst(en) en hun declaraties bekijken.

 

“Het verbaast me eigenlijk hoe eenvoudig het werkt. Ik zou niet weten hoe het zonder het PGB Portaal zou moeten. Alles op papier doen lijkt mij echt een drama.”
Annette van Doorn – heeft een pgb voor haar broer aangevraagd

Snel en makkelijk

Omdat de budgethouder en zorgverlener allebei in het PGB Portaal kunnen, verloopt het invullen en insturen van de zorgovereenkomsten snel en makkelijk. De budgethouder en zorgverlener vullen de zorgovereenkomst digitaal in kunnen via het PGB Portaal hun handtekening zetten. Ook het doorvoeren van wijzigingen en regelen van declaraties gaat sneller. Doordat het systeem automatische controles uitvoert, bijvoorbeeld op de hoogte van het tarief, is de kans op fouten kleiner.

 

“Het gaat allemaal veel sneller. Voorheen duurden trajecten voor het opstellen van een zorgovereenkomst veel langer. Dat kon zomaar 3 maanden duren. Papier, pen, printen en opsturen. Het is allemaal niet meer nodig”
Jeroen Leenknecht – bestuurder van zorgverlener Stichting ’t Huus

Oude manier

Nog niet iedereen kan gebruikmaken van het nieuwe PGB Portaal. Een kleine groep budgethouders kan vanwege een beperking in het systeem dit jaar nog niet over naar het PGB Portaal. Voorlopig moeten zij nog even gebruik maken van de ‘oude’ manier: zorgovereenkomsten en zorgbeschrijvingen sturen zij naar het zorgkantoor. En het regelen van declaraties loopt via het pgb-systeem van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daar is ook het budgetoverzicht te vinden.

 

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Verpleegkundige en oudere wandelen buiten
Langdurige zorg

Handreiking MGZ biedt startpunt voor regionale samenwerking

Als vervolg op het Convenant Medisch Generalistische Zorg (MGZ) is een Handreiking Samenwerking MGZ ontwikkeld voor de regio’s. De handreiking biedt houvast om regionaal met het convenant aan de slag te gaan: heldere processtappen, wat moet er gebeuren en wie is verantwoordelijk. Het biedt handvatten voor regionale initiatieven en een escalatieroute als het niet lukt om tot regionale afspraken te komen. De handreiking is een waardevolle aanvulling op het convenant, dat landelijke afspraken bevat om de toegang en bereikbaarheid van MGZ voor mensen met een Wlz-indicatie te verbeteren.

Medewerker en klant bij de balie in de apotheek
Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars blijven bezorgd over medicijntekorten ondanks daling in 2024

Zorgverzekeraars zijn bezorgd over medicijntekorten. Ook andere partijen blijven hierover zorgen houden, ook al blijken de tekorten in de laatste cijfers van de KNMP over 2024 wel te zijn gedaald. Medicijntekorten hebben een grote impact op patiënten en zorgaanbieders. Zorgverzekeraars nemen hun verantwoordelijkheid. Ze hebben al maatregelen genomen door hun inkoopbeleid (preferentiebeleid) aan te passen en werken aan extra maatregelen.

Medewerkers in een callcenter

Voorlopig overstapcijfer 2025 bekend: 6,7% wisselt van zorgverzekeraar

Van alle verzekerden is eind vorig jaar 6,7 procent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. In totaal gaat het om 1,2 miljoen overstappers. Vektis komt met dit nog voorlopig overstapcijfer op basis van de cijfers die door de zorgverzekeraars zijn aangeleverd.

Bekijk alle berichten