Kabinet sluit met Zorgverzekeraars Nederland zorgconvenant arbeidsmigranten af

Arbeidsmigranten krijgen niet altijd de zorg die zij nodig hebben.

Dat komt omdat zij in praktijk tegen verschillende drempels aan lopen. Ministers Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hebben met Zorgverzekeraars Nederland een zorgconvenant afgesloten om samen met werkgevers en zorgverleners de toegang voor arbeidsmigranten tot zorg te verbeteren.

Arbeidsmigranten ervaren belemmeringen, waardoor zij relatief laat hulp bij hun gezondheidsproblemen zoeken. Drempels zijn bijvoorbeeld de (Nederlandse) taalvaardigheid, onbekendheid met het Nederlands zorgsysteem of het gebrek aan toegang tot een huisarts. Het gevolg kan zijn dat klachten in de tussentijd verergeren.

Doelen van het zorgconvenant zijn:

  • Zelfredzaamheid en onafhankelijkheid van arbeidsmigranten vergroten,
  • Betere controle op betrouwbaarheid en integriteit van werkgevers,
  • Betere toegang tot huisartsenzorg.

Zorgverzekeraars die zich specifiek richten op arbeidsmigranten, hebben al vele stappen gezet om de drempels met toegang tot de zorg weg te nemen. Met het zorgconvenant wordt ingezet op meer en betere doelgroepgerichte voorlichting over de (aanvullende) zorgverzekeringen. Het voorlichtingsmateriaal komt in meerdere talen en de toegang tot het polis(blad) en andere verzekeringspapieren wordt eenvoudiger. Zorgverzekeraars gaan zorgaanbieders nog actiever aanspreken op onterechte weigering of behandeling van arbeidsmigranten. Zorgverzekeraars toetsen de betrouwbaarheid en integriteit van werkgevers voordat ze een collectieve verzekering afsluiten en toetsen daarna die betrouwbaarheid en integriteit ook periodiek. Tot slot zorgt de zorgverzekeraar voor zorgbemiddeling voor de bij hen verzekerde arbeidsmigranten, zodat de zorg voor hen sneller beschikbaar komt.

Dirk Jan van den Berg, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland: “Zelfredzaamheid van arbeidsmigranten in het Nederlandse zorgstelsel is niet vanzelfsprekend. ZN, en in het bijzonder leden van ZN die zich specifiek richten op de groep arbeidsmigranten, spannen zich in om de toegang tot de zorg voor arbeidsmigranten te behouden én te verbeteren. Dit doen zij door de arbeidsmigranten actief te ondersteunen en samen te werken met werkgevers en zorgaanbieders.”

Het kabinet heeft ook besloten dat het Besluit minimumloon en minimumvakantiebijslag aan te passen. Hiermee wordt de bovengrens voor de maximale inhouding van de zorgpremie op het wettelijk minimumloon gesteld op 110 % van de gemiddelde nominale premie. Zo houden werkgevers en werknemers ruimte om de komende jaren een polis te vinden waarbij inhouding van de nominale premie plus de premie voor het herverzekeren van het verplicht eigen risico op het wettelijk minimumloon mogelijk is en hebben zorgverzekeraars ruimte om werkgevers en werknemers met zo’n polis te faciliteren.

Meer informatie: Kabinet sluit met Zorgverzekeraars Nederland zorgconvenant arbeidsmigranten af | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Langdurige zorg

Gewijzigde rekenmodule Wlz

In het gesprek met de cliënt over zorg thuis, gebruiken zorgaanbieders de Rekenmodule Wlz als hulpmiddel. Met de rekenmodule beoordelen zorgaanbieders en zorgkantoren of zorg doelmatig en verantwoord wordt ingezet. De afgelopen jaren is de Excel van de rekenmodule complexer geworden en moeilijk te onderhouden. Daarom is vanaf 1 januari 2025 een gebruiksvriendelijkere online rekenmodule beschikbaar.

Medewerker en klant bij de balie in de apotheek
Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars vergoeden medisch noodzakelijke mineralen-geneesmiddelen ook in 2025

Zorgverzekeraars vergoeden ook volgend jaar een aantal zogeheten mineralen-geneesmiddelen vanuit de basisverzekering. Het gaat om kaliumcitraat, magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumlactaat en zinksulfaat (zogeheten mineralen), die een groep patiënten niet als voedingssupplement maar als geneesmiddel gebruikt. Dit betreft alleen de bereidingspreparaten en niet de merkproducten Magnence en Magemedi.

Man duwt rolstoel
Langdurige zorg

Pgb op maat vanaf 2025 voor budgethouders

Vanaf 2025 nemen zorgkantoren contact op met de pgb-beheerder over een budget afgestemd op de zorg die nodig is. Dit heet pgb op maat.

Bekijk alle berichten