Kwaliteitskader woonzorg in de langdurige GGZ deze maand ingediend bij Zorginstituut Nederland
Het kwaliteitskader woonzorg in de langdurige GGZ is af. Na goedkeuring door Zorginstituut Nederland wordt het kwaliteitskader naar verwachting per 1 juli 2024 van kracht.
Dat het kwaliteitskader af is, is een belangrijke mijlpaal voor de ruim twintig organisaties die hieraan op een constructieve wijze hebben gewerkt sinds de start van de projectgroep mei 2023. Het kader wordt deze maand ingediend bij Zorginstituut Nederland. Zij beoordeelt of het kwaliteitskader voldoet aan de criteria van hun toetsingskader en ingeschreven kan worden in het daarvoor bestemde register. Naar verwachting wordt het kwaliteitskader, na goedkeuring, vanaf 1 juli 2024 van kracht.
Het kwaliteitskader GGZ woonzorg biedt een duidelijk handvat voor passende woonzorg
Het kader geeft een eenduidige beschrijving van de kwaliteit van woonzorg in de langdurige GGZ voor cliënten met een Wlz GGZ-indicatie. Het geeft handvatten en richting over wat goede, passende woonzorg is. De wensen en behoeften van een cliënt zijn het vertrekpunt voor woonzorg, maar dit kan schuren met de (financiële) mogelijkheden, de normen en waarden, de uitgangspunten van de Wet langdurige zorg of de veiligheid van de maatschappij. Het doel van het kwaliteitskader is een gedeelde visie (van cliënt, naaste, (zorg)professional, zorgorganisatie en financiers) op wat goede woonzorg in de langdurige GGZ is en hoe samen te werken aan passende zorg.
Het kwaliteitskader is gemaakt voor iedereen die met langdurige GGZ te maken heeft:
- Cliënten en hun naasten vinden hier duidelijkheid over wat hun zorg inhoudt.
- Zorgprofessionals gebruiken het om samen te leren, te ontwikkelen, te reflecteren en te verbeteren.
- Zorgorganisaties hebben een handvat om de kwaliteit van de zorg vorm te geven, te evalueren en te gebruiken in gesprek met zorgkantoren.
- De zorgkantoren gebruiken het als kader voor de inkoop en contractering.
- De inspectie past het kwaliteitskader toe als toetsingskader.
Het kwaliteitskader GGZ woonzorg is aanvullend op bestaande richtlijnen en zorgstandaarden
Veel aspecten van kwaliteit van zorg staan al beschreven in wet- en regelgeving, richtlijnen, zorgstandaarden en generieke modules, die ook van toepassing zijn op cliënten binnen de Wlz GGZ. Organisaties maken daar gebruik van. Dit kwaliteitskader richt zich op de woonzorg, waar nog geen beschrijving voor was. De vraag naar een kwaliteitskader voor de langdurige GGZ bestond al langer maar tot nog toe was er geen gezamenlijk beeld beschikbaar van wat goede kwaliteit van zorg is. Dat gezamenlijke beeld is er nu wel.
Start implementatie vanaf 1 juli
Het kwaliteitskader wordt deze maand ter beoordeling ingediend bij Zorginstituut Nederland. We verwachten dat, na toetsing door het Zorginstituut, het kader per 1 juli wordt geregistreerd en gepubliceerd.
Uitgelichte artikelen
Gezamenlijke aanpak voor toekomstbestendige kraamzorg
Pas bevallen moeders en hun gezinnen verdienen goede kraamzorg, maar de kraamzorg staat onder druk. Personeelstekorten en een veranderende zorgvraag maken het uitdagender om pas bevallen moeders en hun gezinnen goede kraamzorg te bieden. Bo Geboortezorg en Zorgverzekeraars Nederland werken samen om de uitdagingen in de sector aan te pakken. In een gezamenlijke visie beschrijven zij een toekomstbestendige kraamzorg, zodat cliënten kunnen rekenen op passende zorg en medewerkers met plezier kunnen werken.
Vergoeding apotheekbereidingen 2025 bekend
Zorgverzekeraars hebben bekend gemaakt welke (doorgeleverde) apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2025 niet meer vergoeden.
Voorschrift zorgtoewijzing 2025 langdurige zorg is gepubliceerd
Het voorschrift zorgtoewijzing voor 2025 is gepubliceerd. Dit voorschrift is onderdeel van afspraken tussen zorgkantoren en zorgaanbieders. Het beschrijft hoe iemand met een zorgvraag naar passende Wlz-zorg komt.