Levering medicijnen niet in gevaar door faillissement InnoGenerics B.V.
Zorgverzekeraars hebben kennis genomen van het faillissement van InnoGenerics B.V. en hebben daarover contact gehad met het ministerie van VWS en de curator.
Voor zover nu bekend, heeft het faillissement geen invloed op de medicijnlevering voor onze verzekerden.
Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor kwalitatief goede, betaalbare en toegankelijke zorg en medicijnen voor hun verzekerden. We streven er met ons inkoopbeleid naar dat er voldoende medicijnen beschikbaar zijn voor verstrekking via apotheken, zowel in ziekenhuizen als in reguliere apotheken. We zoeken daarbij steeds naar een optimale combinatie van toegankelijkheid, kwaliteit, betaalbaarheid en leveringsbetrouwbaarheid en duurzaamheid van medicijnen.
Financiële steun geven aan InnoGenerics draagt niet bij aan een verantwoord en duurzaam inkoopbeleid wat aan deze voorwaarden voldoet.
Zorgverzekeraars onderkennen de problemen van o.a. grondstoflevering in de internationale medicijnenmarkt. Om de levering van geneesmiddelen te borgen spreken zorgverzekeraars (in brancheverband) met de betrokken partijen over hoe we de onderlinge samenwerking kunnen optimaliseren en knelpunten kunnen signaleren en oplossen, bijvoorbeeld met het aanleggen van een voorraad van geneesmiddelen.
Zorgverzekeraars betrekken in vergelijking met 2008-2012 steeds vaker producten die in Europa geproduceerd zijn, momenteel wordt er door grootste gecontracteerde fabrikanten gemiddeld tussen de 55%- 80% in Europa geproduceerd.
Uitgelichte artikelen

Zorgverzekeraars in hoger beroep tegen uitspraak CDK4/6-remmers
Zorgverzekeraars gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in het kort geding tegen de inkoopprocedure van de zogeheten CDK4/6-remmers. Dit zijn medicijnen voor de behandeling van borstkanker. Zorgverzekeraars houden deze drie gelijkwaardige geneesmiddelen beschikbaar voor alle patiënten die deze nodig hebben, maar het vonnis dreigt vergaande gevolgen voor de zorginkoop van zorgverzekeraars te hebben

Nieuwe afspraken over kankerzorg en vaatchirurgie
Vanaf volgend jaar worden 18 complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten alleen nog uitgevoerd in ziekenhuizen die deze ingrepen vaak doen. Dit is het resultaat van landelijke afspraken over minimale aantallen ingrepen per ziekenhuis, de zogenoemde volumenormen. Naast concentratie van zorg zal er ook spreiding plaatsvinden van minder complexe zorg. Ziekenhuizen werken op die manier samen aan de best mogelijke zorg. Dit is goed nieuws voor patiënten. Zij krijgen hiermee meer zekerheid dat deze zorg ook in de toekomst van dezelfde goede kwaliteit beschikbaar blijft.

Zorgbemiddeling helpt bij het vinden van passende zorg
Met zorgbemiddeling helpen zorgverzekeraars mensen succesvol met vragen over hun zorg of de zorg voor hun naasten.