Levering medicijnen niet in gevaar door faillissement InnoGenerics B.V.
Zorgverzekeraars hebben kennis genomen van het faillissement van InnoGenerics B.V. en hebben daarover contact gehad met het ministerie van VWS en de curator.
Voor zover nu bekend, heeft het faillissement geen invloed op de medicijnlevering voor onze verzekerden.
Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor kwalitatief goede, betaalbare en toegankelijke zorg en medicijnen voor hun verzekerden. We streven er met ons inkoopbeleid naar dat er voldoende medicijnen beschikbaar zijn voor verstrekking via apotheken, zowel in ziekenhuizen als in reguliere apotheken. We zoeken daarbij steeds naar een optimale combinatie van toegankelijkheid, kwaliteit, betaalbaarheid en leveringsbetrouwbaarheid en duurzaamheid van medicijnen.
Financiële steun geven aan InnoGenerics draagt niet bij aan een verantwoord en duurzaam inkoopbeleid wat aan deze voorwaarden voldoet.
Zorgverzekeraars onderkennen de problemen van o.a. grondstoflevering in de internationale medicijnenmarkt. Om de levering van geneesmiddelen te borgen spreken zorgverzekeraars (in brancheverband) met de betrokken partijen over hoe we de onderlinge samenwerking kunnen optimaliseren en knelpunten kunnen signaleren en oplossen, bijvoorbeeld met het aanleggen van een voorraad van geneesmiddelen.
Zorgverzekeraars betrekken in vergelijking met 2008-2012 steeds vaker producten die in Europa geproduceerd zijn, momenteel wordt er door grootste gecontracteerde fabrikanten gemiddeld tussen de 55%- 80% in Europa geproduceerd.
Uitgelichte artikelen
Gewijzigde rekenmodule Wlz
In het gesprek met de cliënt over zorg thuis, gebruiken zorgaanbieders de Rekenmodule Wlz als hulpmiddel. Met de rekenmodule beoordelen zorgaanbieders en zorgkantoren of zorg doelmatig en verantwoord wordt ingezet. De afgelopen jaren is de Excel van de rekenmodule complexer geworden en moeilijk te onderhouden. Daarom is vanaf 1 januari 2025 een gebruiksvriendelijkere online rekenmodule beschikbaar.
Zorgverzekeraars vergoeden medisch noodzakelijke mineralen-geneesmiddelen ook in 2025
Zorgverzekeraars vergoeden ook volgend jaar een aantal zogeheten mineralen-geneesmiddelen vanuit de basisverzekering. Het gaat om kaliumcitraat, magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumlactaat en zinksulfaat (zogeheten mineralen), die een groep patiënten niet als voedingssupplement maar als geneesmiddel gebruikt. Dit betreft alleen de bereidingspreparaten en niet de merkproducten Magnence en Magemedi.
Pgb op maat vanaf 2025 voor budgethouders
Vanaf 2025 nemen zorgkantoren contact op met de pgb-beheerder over een budget afgestemd op de zorg die nodig is. Dit heet pgb op maat.