Knuffels-1e6a00fa-3815-4b95-a476-ccc6fa51d3c1.jpg
Eerstelijnszorg 01-11-2017

Nieuwe agenda voor de Geboortezorg 2018-2022

BO Geboortezorg, KNOV, NVOG, NVK, NVZ*, Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland hebben op 31 oktober samen een nieuwe agenda voor de geboortezorg gepresenteerd.

Sinds de start van het College Perinatale Zorg (CPZ) in 2009 zijn de wereld en de zorg flink veranderd. In aansluiting daarop is ook de ambitie van het CPZ en de aangesloten organisaties - BO Geboortezorg, KNOV, NVOG, NVK, NVZ, Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland - veranderd. We kijken breder en willen de Nederlandse geboortezorg verder versterken. Samen gaan we voor internationaal toonaangevende geboortezorg.

De afgelopen maanden is er daarom door iedereen hard gewerkt aan de agenda voor de geboortezorg voor 2018 tot 2022 ‘Samen bevalt beter’. Allemaal willen we dat iedere zwangere, baby en gezin de beste geboortezorg krijgt die er is. In 2022 is die geboortezorg het voorbeeld van een goed functionerend netwerk. De cliënt is daarin een gelijkwaardige partner. Ze weet wat ze kan verwachten, beslist mee over haar zorg en kiest de zorgverleners die het beste bij haar passen. Zo krijgt haar baby de best mogelijke start in het leven.

*De afkortingen staan respectievelijk voor: Brancheorganisatie Geboortezorg (BO Geboortezorg), Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).