wijkverpleging-8460faff-6cb4-4c8d-a004-560689f90b85.jpg
Kwaliteit 24-04-2015

Bijeenkomst V&VN en ZonMw : vak wijkverpleegkundige in ontwikkeling

“Gegevens en uitkomsten zijn nodig om wijkverpleegkundige zorg van goede kwaliteit te kunnen inkopen voor onze verzekerden. Dit kan ons niet snel genoeg gaan.” Zo reageerde Marianne Lensink, directeur Zorg bij ZN, op de behoefte van wijkverpleegkundigen aan één landelijk classificatiesysteem. Dat systeem moet informatie opleveren en leiden tot goede verpleegkundige diagnoses.

Lensink ging in gesprek op de bijeenkomst van V&VN en ZonMw op 21 april, waar 15 wijkverpleegkundigen het certificaat van ambassadeur wijkverpleegkundigen ontvingen. Tijdens de bijeenkomst ging Lensink in debat met wijkverpleegkundigen, directeuren en bestuurders in de thuiszorg.

Ze onderstreept het belang dat wijkverpleegkundigen laten zien wat ze doen. “Het zou verstandig zijn als ze kunnen laten zien dat zij opnamen in een ziekenhuis of verpleeghuis kunnen voorkomen.”

Wijkverpleegkundigen pleiten voor het ontwikkelen van richtlijnen, want die dragen bij aan het laten zien van resultaten. Tijdens de bijeenkomst maakte Helma Zijlstra, directeur van V&VN, bekend dat 300.000 euro beschikbaar komt voor het ontwikkelen van richtlijnen. Zijlstra onderstreepte verder het belang van een wetenschappelijke onderbouwing van het vak. Dat kan op volle instemming van ZN rekenen.