Operatie-1-8b2d3fbe-8664-4f99-a8f9-387524269047.jpg
Kwaliteit 10-04-2018

Onderzoek ZN en NVU: kans op incontinentie lager in ziekenhuizen die meer prostaatverwijderingen uitvoeren

Urine-incontinentie is een van de meest voorkomende en hinderlijke neveneffecten van een prostaatverwijdering voor prostaatkanker. De kans op incontinentie neemt af wanneer ziekenhuizen minimaal 100 patiënten opereren. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek door Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) onder ruim 1800 patiënten.

‘Hoe vaak incontinentie na radicale prostatectomie? Incidentie bepaald op basis van declaratie incontinentiemateriaal’ is vandaag gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Niet eerder is in Nederland voor een dergelijk groot aantal patiënten de relatie tussen incontinentie en prostaatverwijdering onderzocht.

Unieke samenwerking
Het onderzoek - dat vandaag aandacht krijgt in de Volkskrant - is tot stand gekomen door een unieke samenwerking tussen artsen en zorgverzekeraars waarbij declaratiedata zijn gebruikt om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Zilveren Kruis en ZN constateerden dat er aanwijzingen waren voor een flink verschil in neveneffecten bij prostaatverwijdering. Met behulp van declaratiedata van zorgverzekeraars CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis is vervolgens door ZN in samenwerking met de NVU en Vektis het gebruik van incontinentiemateriaal na prostaatverwijdering op landelijke schaal onderzocht. Deze succesvolle samenwerking nodigt uit om ook bij andere aandoeningen op eenzelfde wijze tot inzicht in de uitkomsten van zorg te komen.

Minimaal aantal prostaatverwijderingen per jaar
Het onderzoeksresultaat ondersteunt het besluit van de NVU dat ziekenhuizen een minimaal aantal prostaatverwijderingen voor prostaatkanker per jaar moeten verrichten. Mede op basis van dit onderzoek zal dat aantal in 2019 waarschijnlijk worden opgeschroefd naar 100 operaties per ziekenhuis per jaar.

Wout Adema, directeur Zorg van ZN:
“Zorgverzekeraars streven naar de beste kwaliteit van zorg voor hun verzekerden. Dit onderzoek is een sterk voorbeeld van hoe artsen en zorgverzekeraars door gezamenlijk gebruik van data met elkaar kunnen optrekken om dit waar te maken. Wij nodigen ook andere zorgverleners uit om deze uitdaging met ons aan te gaan.”

Peter Mulders, voorzitter van de NVU:
’’Binnen de NVU heeft het registreren en verbeteren van kwaliteit van zorg ook de hoogste prioriteit. Als blijkt dat door meer prostaatoperaties te verrichten de kans op incontinentie kan verminderen, moeten we dat als urologen organiseren. Daar heeft de patiënt tenslotte baat bij.”