controle snoeren-4d0a98ac-b262-492d-82e8-4b150680c7e4.jpg
Digitalisering 07-03-2019

Manifest: medische gegevens slimmer en veiliger uitwisselen

‘Medische gegevens moeten voortaan veiliger en beter digitaal kunnen worden uitgewisseld voor bijvoorbeeld meer zorg dichtbij huis. De patiënt moet daarbij centraal staan en zorgprofessionals moeten worden ontlast.’ Om precies datgene voor elkaar te krijgen, slaat een brede coalitie van bedrijven, zorgaanbieders en zorgverzekeraars vandaag de handen ineen. Dit staat in het manifest Samen Vooruit dat VNO-NCW voorzitter Hans de Boer vandaag namens alle partijen overhandigt aan Minister Bruins (Medische Zorg) en Dianda Veldman (Patiëntenfederatie). De manifestpartijen, waaronder Zorgverzekeraars Nederland, steunen daarbij de nieuwe aanpak van de Minister om het voldoen aan afspraken over gegevensuitwisseling zo nodig wettelijk af te dwingen.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg): “Het is mooi om te zien dat het bedrijfsleven, patiënten, zorgverzekeraars en de zorgverleners de handen ineen slaan om digitale gegevensuitwisseling in de zorg te bevorderen. Het is belangrijk dat we iedereen meekrijgen en dat dus ook alle ICT leveranciers zich aansluiten.”

‘Nooit meer faxen in de zorg’
Medische data moet, met toestemming van de patiënt, makkelijker en veiliger van de ene naar de andere zorgverlener kunnen. Ook moet de patiënt zelf makkelijk inzage kunnen krijgen in zijn gegevens. Hoewel het Nederlandse zorgstelsel internationaal in hoog aanzien staat is zo’n soepele en veilige gegevensuitwisseling helaas nog verre van praktijk op de werkvloer. De fax -en soms zelfs de postzegel- is vaak nog gemeengoed in plaats van dat met één druk op de knop de data van de huisarts naar het ziekenhuis kan, of omgekeerd. 

Zorg dichtbij huis
Het belang van makkelijke en veilige digitale uitwisseling van medische gegevens wordt steeds belangrijker, omdat zorg steeds meer dichtbij (thuis of op een huisartsenpost) wordt gerealiseerd met alle voordelen voor de patiënt. Vandaag presenteren de regio’s Zwolle (Isala ziekenhuis), Boxmeer (Pantein Ziekenhuis) en Den Haag (MC Haaglanden) aan minister Bruno Bruins, Hans de Boer en Dianda Veldman hun plannen om burgers vaker dichter bij huis te helpen. Zo gaat het Isala ziekenhuis de komende jaren 10% van de zorg van het ziekenhuis naar huis verplaatsen, waarbij de kwaliteit en veiligheid van zorg gegarandeerd blijven. Op deze manier krijgen COPD-patiënten telemonitoring, waardoor ze alleen naar het ziekenhuis hoeven als ze echt zorg nodig hebben. 

Open en veilige standaarden en minder afhankelijkheid van ICT-leveranciers
De brede maatschappelijke coalitie achter het manifest ‘Samen Vooruit’ wil drie zaken in een stroomversnelling brengen de komende jaren:

  1. Open standaarden binnen een open systeem zijn de nieuwe norm in de zorg. Ondertekenaars committeren zich aan deze standaarden en vragen de overheid een gelijk speelveld te creëren.
  2. Concurrentie vindt voortaan alleen plaats op toepassing van de data, en dus niet meer op de data zelf. Dat betekent dat zorg­aanbieders minder afhankelijk worden van hun ICT-leveranciers.
  3. Bij veilige identificatie moeten eenvoud van toegang, hoge beveiliging en het gebruik van bewezen oplossingen voorop staan. Naast de opvolger van Digid, zijn er ook goede markt­oplossingen die benut kunnen worden en die de veiligheid in de zorg sterk verbeteren.

De drie principes uit het manifest worden breed gedragen in het bedrijfsleven en in de zorg, zoals blijkt uit de vele medeondertekenaars van het manifest.