AIM werkbezoek langdurige zorg, internetformaat-ee72fe9b-078d-443c-affe-dbc1b7b29918.jpg
Langdurige zorg 29-05-2019

Europese landen leren van Nederlandse langdurige zorg

Het Nederlandse zorgstelsel heeft geen gebrek aan interesse vanuit andere Europese landen. Onlangs bracht een delegatie van vertegenwoordigers uit Duitsland, Frankrijk, Slovenië, Estland en Litouwen een bezoek aan zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en ouderenzorginstelling Topaz in Leiden. Het werkbezoek stond in het teken van de hoogwaardige manier waarop Nederland de langdurige zorg thuis en in een instelling organiseert.

In vergelijking met veel andere Europese landen slaagt Nederland erin om zowel thuis als in een instelling de langdurige zorg voor inwoners professioneel en toegankelijk voor alle bevolkingsgroepen te organiseren. Maar ook kent Nederland uitdagingen op het terrein van krapte op de arbeidsmarkt, het inzicht in kwaliteit en de inzet van technologie. De delegatie was onder de indruk van de manier waarop Nederland hiermee omgaat. De deelnemers kregen bij een bezoek aan een afdeling voor mensen met dementie een goed beeld van hoe Zorg en Zekerheid en Topaz in de praktijk met hun samenwerking waarde toevoegen aan de kwaliteit van zorg voor deze groep kwetsbare mensen.

Het werkbezoek was georganiseerd door Zorgverzekeraars Nederland in samenwerking met de Internationale Associatie van Mutualiteiten (de Brusselse brancheorganisatie van Europese ziektekostenverzekeraars).