Huisarts-276a01e7-6239-418f-b7b5-9af8d1059f55.jpg
Eerstelijnszorg 20-09-2019

Samenwerking huisartsen en zorgverzekeraars om juiste geneesmiddel per patiënt voor te schrijven krijgt vervolg

De samenwerking tussen zorgverzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in het project Formulariumgericht Voorschrijven krijgt een vervolg. Het project heeft als doel om huisartsen te helpen om het juiste geneesmiddel per aandoening bij een patiënt voor te schrijven en zo de kwaliteit en doelmatigheid in de huisartsenpraktijk te vergroten.

Voordelen voor patiënt en huisarts

De voordelen van formulariumgericht voorschrijven zijn groot voor zowel patiënt als huisarts. Iddo de Ruiter, huisarts en vanuit de LHV betrokken bij dit project: “Het kan de huisarts helpen om doelmatig en volgens de richtlijnen voor te schrijven. Vooral als de huisarts daarbij ook gebruik maakt van het Elektronisch Voorschrijf Systeem. Dit is een systeem in het Huisartsen Informatie Systeem, waarmee de huisarts geholpen wordt om de diagnose te koppelen aan specifieke kenmerken van de patiënt. Denk aan bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, nierfunctie en allergieën, om zo het best passende middel voor te schrijven. Dit is natuurlijk ook voor de patiënt een groot voordeel, naast dat hiermee de zorgkosten beheersbaar blijven.”

Zorgverzekeraars hechten veel waarde aan formulariumgericht voorschrijven. Martin Wijnen, zorginkoper huisartsenzorg bij CZ: “Formulariumgericht voorschrijven helpt bij het maken van de juiste keuze voor de patiënt. Als je gebruikt maakt van het formularium, kies je als zorgverlener automatisch voor een middel met bewezen werking, het beste therapeutisch effect en dat het goedkoopste middel is, rekening houdend met contra-indicaties en bijwerkingen.”

Verder ontwikkelen formulariumgericht voorschrijven
Het vervolgtraject van het project biedt mogelijkheden om formulariumgericht voorschrijven verder te ontwikkelen. Wout Adema, directeur Zorg bij ZN, onderschrijft het belang van het project: “Zorgverzekeraars en ZN willen samen met de LHV verder werken aan het vergroten van draagvlak onder huisartsen en het formularium gericht voorschrijven verder stimuleren.”

Huisarts de Ruiter: “Nu stimuleert het de huisarts onvoldoende om het voorschrijfgedrag aan te passen aan diagnose en patiëntenkenmerken. Dit jaar waren er ook wat aanloopproblemen, waardoor de implementatie niet verliep zoals gedacht. Door samen te werken met ZN en de zorgverzekeraars denken wij dat het mogelijk is om een indicator te ontwikkelen die dat wel kan.”

Vragen?
Bent u huisarts en heeft u vragen over het formulariumgericht voorschrijven? Dan kunt u terecht bij de LHV of de zorgverzekeraar. Of bekijk hier de filmpjes en veel gestelde vragen op de website van de LHV.