apotheek-e6fbcaee-f355-497e-ba05-94e75e8b92d8.jpg
Controle & Fraudebeheersing 10-08-2015

Goede start voor nieuwe declaratiestandaard apothekers

De nieuwe standaard voor het declaratieverkeer tussen apothekers en zorgverzekeraars heeft een goede start gemaakt. Meer dan 98 procent van declaratiebestanden die apothekers tot begin vorige week verstuurden, kwamen goed aan bij de zorgverzekeraars.

De nieuwe standaard declaratiemethode, die sinds 1 juli beschikbaar is, heeft onder meer als doelstelling dat het declaratieverkeer efficiënter verloopt. Dat wordt bereikt doordat VECOZO een eerste technische controle uitvoert, voordat de declaraties doorgaan naar de zorgverzekeraars. Apothekers kunnen nu sneller dan voorheen een eventuele fout in de declaratie aanpassen en die opnieuw insturen. Voorheen deed VECOZO deze eerste controle niet bij declaraties van apothekers.

Meer transparantie
Een ander effect van de nieuwe standaard is een verbetering van de transparantie. Alles rondom de verstrekking van een geneesmiddel komt nu in één gezamenlijke declaratie, bijvoorbeeld het geneesmiddel zelf en het begeleidingsgesprek bij een nieuw geneesmiddel. Voorheen kwam dat in verschillende declaraties terecht en dat veroorzaakte soms onduidelijkheden. En natuurlijk bevordert ook dit aspect de efficiency.

De nieuwe declaratiestandaard is tot stand gekomen door samenwerking van alle betrokken partijen: de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers KNMP, ZN, softwareleveranciers, zorgverzekeraars, VECOZO en Vektis.