Challenge-Verpleeghuizen-van-de-Toekomst Robot-490e674a-bafa-4b2e-ad98-d6d589aba989.jpg
Langdurige zorg 23-01-2020

Kick off challenge Verpleeghuizen van de Toekomst tijdens e-healthweek

Tijdens de e-healthweek presenteren tien verpleeghuizen hun inzending voor de challenge Verpleeghuizen van de Toekomst. Ze laten zien met welke technologie en op welke manier zij de titel 'Zorgvernieuwer 2021' willen winnen. De challenge Verpleeghuizen van de Toekomst gaat hiermee officieel van start. Belangstellenden zijn van harte welkom op deze kick off bij het kenniscentrum voor langdurige zorg Vilans in Utrecht.

Tijdens de kick-off vertellen ZN en Vilans over de competitie voor verpleeghuizen. Wat komt er kijken bij innoveren in de verpleeghuiszorg en waarom is juist de implementatie van de techniek zo belangrijk? De genomineerde verpleeghuizen presenteren hun plannen voor de challenge. Er zijn plannen voor de implementatie en opschaling van Leefcirkels, een Smart glass, maar ook voor een wolk heupairbag of een douche-wc. In een minimuseumpje is een aantal technologische toepassingen te zien zoals een zorgrobot of een slimme luier. Docent onderzoeker John Rietman van Hogeschool Zuyd vertelt alles over de uitdagingen van een succesvolle implementatie van technologie. Doel van de ochtend is inspiratie opdoen voor de toepassing van technologie in het verpleeghuis en met elkaar in gesprek gaan over een succesvolle implementatie van deze technologie.

Wie wordt het verpleeghuis van de toekomst?
Met de challenge Verpleeghuizen van de Toekomst wil Zorgverzekeraars Nederland (ZN) op een speelse manier via een competitie de inzet van technologie in de verpleeghuiszorg vergroten en stimuleren. Hierin staat niet de technologie zelf centraal, maar de inpassing van de technologische innovatie binnen de dagelijkse werkprocessen. De jury heeft tien verpleeghuizen geselecteerd die 60 dagen ondersteuning krijgen bij de implementatie van hun idee en kans maken op de titel ‘Zorgvernieuwer 2021’.

De 10 genomineerde verpleeghuizen
De volgende verpleeghuizen en innovaties doen mee aan de Challenge Verpleeghuizen.

Nieuwe implementatie

  1. Vitalis Woonzorg groep – leefcirkels
  2. Omring - IQ messenger
  3. Stichting WVO zorg – App ‘Sprekende beelden’  
  4. Stichting Amstelringgroep – Cinnovate zorg alarmopvolging + onderzoeken gebruik van data
  5. Zorggroep Sint Maarten – Smart Glass

Opschaling

  1. Patyna – Tandenborstel van dental robotics
  2. Interzorg Noord-Nederland – MedEye medicatieveiligheid
  3. Stichting Sint Jacob – Douche-wc
  4. Schakelring – Travis communicatie vertaler
  5. Tante Louise – Wolk heupairbag

Aanmelden en praktische informatie
De kick-off van de challenge Verpleeghuizen
vindt plaatst tijdens de e-healthweek. Aanmelden kan via de website van de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst.

Locatie: Vilans, Catharijnesingel 47, Utrecht
Datum: Donderdag 30 januari
Tijd: 9.30-12.30 uur