Koffiedrinken ouderen-ba0af7ef-71db-4ad8-a7cd-6d7667c8d608.jpg
Eerstelijnszorg 23-04-2020

Zorgstandaard Dementie is vernieuwd

Een samenhangende benadering voor het hele dementietraject, vanuit het perspectief van personen met dementie en hun mantelzorgers. Dat is de kern van de nieuwe Zorgstandaard Dementie, die op 22 april is gepresenteerd. De Zorgstandaard ondersteunt hiermee dementienetwerken om hun dementiezorg te verbeteren, persoonsgericht en integraal. Het Zorginstituut heeft de Zorgstandaard Dementie geautoriseerd nadat meer dan 20 partijen deze hebben onderschreven. Daaronder vertegenwoordigers van zorgorganisaties, cliënten en mantelzorgers, de zorgverzekeraars en vele beroepsorganisaties.

De Zorgstandaard Dementie 2020 vervangt die uit 2013 en vormt voor de komende jaren voor zorgverzekeraars de leidraad voor de inkoop van casemanagement en netwerkzorg dementie.

Maatschappelijke opdracht
Daniëlle van Hemert, beleidsadviseur bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en namens de zorgverzekeraars betrokken bij de vernieuwde zorgstandaard: “Mensen met dementie moeten zich overal in Nederland verzekerd weten van goede zorg en ondersteuning gedurende het hele ziektebeloop. Zorgverzekeraars zien het als hun maatschappelijke opdracht om die goede zorg aan hun verzekerden te garanderen, vanaf de start van het diagnostisch proces tot aan overlijden, ongeacht tijd en plaats. Daarom heeft Zorgverzekeraars Nederland namens alle zorgverzekeraars de afgelopen twee jaar meegewerkt aan de totstandkoming van de herziene Zorgstandaard Dementie, waarin de kernelementen van dementiezorg – persoonsgerichte en integrale zorg, casemanagement en ketenzorg dementie onder de loep zijn genomen. Die herziene standaard is voor de komende jaren onze leidraad voor de inkoop van casemanagement en netwerkzorg dementie.”

De Zorgstandaard Dementie 2020 en de bijbehorende publieksversie van Alzheimer Nederland zijn in te zien en te downloaden op http://zorgstandaarddementie.nl.

Lees voor meer achtergrondinformatie over deze Zorgstandaard een bericht op de site van Vilans.