ehealth tablet oudere ouderen-06e35faa-6d7c-41f0-89fc-e0e388edceb6.jpg
Eerstelijnszorg 29-04-2020

Online spreekuren kunnen druk op Twentse huisartsenzorg verminderen

Een aantal Twentse huisartsen heeft samen met Menzis het initiatief genomen voor online spreekuren. Dit is een van de oplossingen voor het tekort aan huisartsen in deze regio. Aan het aantal huisartsen in Nederland ligt het niet, maar het blijkt moeilijk om de huisartsen naar Twente te krijgen. Met name in Enschede hebben (nieuwe) inwoners moeite om een huisarts te vinden.

Met ArtsOnline kunnen huisartsen vanaf elke gewenste locatie patiënten voorzien van huisartsenzorg. Daarnaast biedt het platform een marktplaats voor huisartsen die spreekuren online willen laten waarnemen. Patiënten hebben hierdoor thuis toch persoonlijk contact met een huisarts. Huisartsen met een drukke huisartsenpraktijk worden ontlast in de werkdruk. De pilot voor dit project is inmiddels gestart. Er doen 14 huisartsen aan mee, verdeelt over 5 praktijken. De pilot loopt door tot na de zomer.

Hoe werkt het?
Patiënten kunnen zich online inschrijven voor het spreekuur. Ze vullen een korte digitale vragenlijst in en worden vervolgens geplaatst in een klantvriendelijke virtuele wachtkamer. In de wachtkamer zien ze het aantal wachtenden voor hen. De huisarts ontvangt voorafgaand aan het consult de digitale vragenlijst van de patiënt en ziet wat de hulpvraag is. Patiënten kunnen vervolgens in gesprek gaan met de huisarts. Dat kan via een live chat of via een video- of telefoonverbinding. Na afloop is het chatverslag van het gesprek voor zowel patiënt als huisarts beschikbaar. De huisarts kan het dan opnemen in zijn eigen informatiesysteem. Huisartsen kunnen hun patiënten ook de mogelijkheid bieden om het videogesprek te downloaden om het later terug te kunnen kijken.

Enthousiaste huisartsen
"Werken met ArtsOnline maakt me blij. Het is robuust en biedt praktijkgerichte functionaliteit in een aantrekkelijk design," vindt huisarts Bart Timmers. Hij wordt in ons land gezien als een autoriteit op het gebied van eHealth en huisartsenzorg. Huisarts Prenger in Delden is ook enthousiast over ArtsOnline. "Het is dé manier om het spreekuur bij de mensen thuis te brengen. Het scheelt enorm veel reistijd, maar het werkt ook laagdrempelig voor patiënten om een arts te raadplegen."

ArtsOnline is niet ontwikkeld als antwoord op de coronacrisis waar de samenleving nu mee te kampen heeft. “Het biedt daarentegen een antwoord op tal van uitdagingen waar we de huisartsenzorg zich voor gesteld ziet, zoals krimp. Het is een platform waar patiënten, huisartsen en waarnemers samenkomen. Door de corona-crisis worden digitale ontwikkelingen enorm versneld,’’ aldus Wyco de Vries directeur van Roset.

Andere organisatie van zorg
Eric Veldboer, Accountmanager inkoop huisartsenzorg van Menzis, steunt dit initiatief. "De huisartsenproblematiek in Twente vraagt om anders denken. Digitalisering biedt veel nieuwe mogelijkheden en samen met de huisartsen verkennen we graag deze mogelijkheden. Gezamenlijk doen we onze uiterste best om inwoners in Twente te blijven voorzien van kwalitatief goede huisartsenzorg,’’ zegt Veldboer.