huisarts patient spreekkamer-2ca337b3-c591-4313-b023-aaf3bf71057b.jpg
Eerstelijnszorg 24-06-2020

Menzis draagt bij aan opleidingen in strijd tegen Twents huisartsentekort

Menzis gaat meebetalen aan opleidingen voor Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants om het regionale huisartsentekort in Twente te bestrijden. VS’en en PA’s kunnen medische taken van een huisarts overnemen. Menzis doet dit in samenwerking met Twentse huisartsengroepen.

Er zijn al langere tijd zorgen over de beschikbaarheid van huisartsen in Twente. Dat laat zich zien in het niet kunnen opvullen van vacatures voor huisartsen. Vooral in Almelo en Enschede is de nood hoog. Stanley Alards, manager Inkoop eerstelijnszorg bij Menzis: “Een regionale stuurgroep voor de continuïteit van huisartsenzorg in Twente werkt verschillende oplossingsrichtingen uit. Een ervan is het herschikken van taken. Een deel van de werkzaamheden van een huisarts kan de VS of de PA overdag uitvoeren. En ze kunnen worden ingezet bij de spoedposten ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend.” Ook deskundigen die zijn opgeleid tot VS of PA en die in de tweede lijn hebben gewerkt, kunnen na een inwerkperiode bijspringen in een huisartsenpraktijk.

Opleiding in praktijk en spoedpost
Tijdens een post-hbo-opleiding van 2 jaar (voor VS) of 2,5 jaar (voor PA) gaan studenten - die al hbo-geschoold zijn - aan de slag in een huisartsenpraktijk en spoedpost, onder begeleiding van een huisarts. Huisartsengroepen SHT/THOON en CHPA/FEA werken hieraan mee. Jacqueline Noltes-Beverdam (directeur SHT) en Cees van Dijk (directeur THOON): “Een PA’er of VS’er kan het werk van de huisarts in zijn praktijk of bij de huisartsenpost verlichten, door veel patiënten tijdens spreekuren te behandelen. De huisarts krijgt dan ruimte voor andere taken of voor bijvoorbeeld complexere patiënten. De opgeleide deskundigen leveren kwalitatief goede zorg. Uit onderzoek blijkt dat patiënten er tevreden over zijn. Daarmee kan de inzet van PA- en VS-opgeleiden een deeloplossing zijn voor het huisartsentekort in Twente.”

Uitzonderlijke actie
“Door mee te investeren in de opleiding, dragen wij op een fundamentele wijze bij aan het tegengaan van het huisartsentekort in de regio”, vervolgt Stanley Alards van Menzis. “Dit is uitzonderlijk. Normaal gesproken gebruikt een zorgverzekeraar premiegeld om verleende zorg te betalen; niet om op te leiden. Maar in dit geval is het een belangrijke investering. Het helpt ons om de zorgplicht die we hebben naar inwoners in Twente, beter te dragen. Voor zover wij weten, is Menzis de eerste zorgverzekeraar die dit in Nederland gaat doen. Uitgangspunt voor Menzis is wél dat de bestaande opleidingssubsidies landelijk zodanig uitgebreid worden dat aanvullende projectfinanciering vanuit ons in de toekomst niet nodig is. Een lobby hiervoor starten we op korte termijn op.”