Digitale rontgen foto borstonderzoek internetformaat-f2d9e932-7bdb-436e-9b94-ca9c063996d1.jpg
Digitalisering 01-07-2020

Ziekenhuizen willen af van dvd bij uitwisselen van radiologische beelden

Meer dan 80% van alle ziekenhuizen heeft toegezegd gebruik te maken van Twiin voor het landelijk uitwisselen van radiologische beelden en verslagen in de medisch specialistische zorg. Het digitaal versturen en ontvangen van onderzoeken met Twiin komt in plaats van het gebruik van dvd’s. Door de grote belangstelling van de ziekenhuizen ziet het ernaar uit dat ziekenhuizen al voor het eind van het jaar geen dvd’s meer hoeven uit te wisselen. Patiënten hoeven zich dan dus niet meer met een dvd in de hand te melden in een ander ziekenhuis.

Van de ziekenhuizen die zich willen aansluiten, hebben 23 ziekenhuizen daadwerkelijk een overeenkomst getekend. 19 ziekenhuizen zijn al aangesloten. Ook heeft meer dan de helft van de universitair medische centra (UMC’s) zich aangemeld. Het is belangrijk dat deze grootgebruikers van radiologische beelden en verslagen meedoen. Zij hebben vaak een spilfunctie binnen de ziekenhuis overstijgende zorgverlening in de regio. Een aantal UMC’s roept collega’s op zich aan te melden voor 31 juli, zodat er uiterlijk 1 september landelijke dekking is.

In plaats van een dvd te branden en te verzenden kan een zorgverlener via het Twiin-portaal een elektronisch bericht naar een andere zorgverlener sturen met daarin een verwijzing naar de beelden en verslagen. Via een beveiligd portaal kan de geadresseerde zorgverlener de bestanden ophalen. Daarnaast kunnen zorginstellingen het ontvangen en verzenden van de beelden en verslagen ook integreren binnen de eigen werkomgeving. Het Twiin-portaal is in mei van dit jaar gelanceerd.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) draagt de kosten voor het gebruik van het Twiin-portaal. 

Lees ook een artikel op de site van ICT&health over het LUMC dat als eerste UMC gebruik maakt van Twiin.