foto Cordaan internetformaat-76cdfa85-2631-42b7-88ec-8065f9b2b369.jpg
Medisch specialistische zorg 17-09-2020

Patiënten OLVG met een chronische darmziekte krijgen zorg thuis

Patiënten van het OLVG ziekenhuis met een chronische darmziekte, zoals de ziekte van Crohn of een chronische darmontsteking (colitis ulcerosa), krijgen voortaan zorg thuis.  Gespecialiseerde verpleegkundigen van zorginstelling Cordaan verrichten deze zorg. Dit project is een initiatief van OLVG en Cordaan, gesteund door de Amsterdamse Huisartsen alliantie en in samenwerking met Zilveren Kruis.

Eugenie le Poole, verpleegkundig specialist Maag-, Darm-, Leverziekten in OLVG: “Patiënten met een chronische darmziekte zijn vaak levenslang onder behandeling in het ziekenhuis. Zij hebben ontstekingsremmers nodig die worden toegediend via een infuus. Ze moeten hiervoor vaak naar de polikliniek komen. Met deze samenwerking met Cordaan is dat nu niet meer nodig. Hierdoor neemt bovendien de druk op het ziekenhuis af waardoor er ruimte ontstaat voor andere zorg.” Jet Sterk, gespecialiseerd verpleegkundige Cordaan: “Met deze nieuwe service kunnen onze gespecialiseerde verpleegkundigen de medicatie gewoon bij de patiënt thuis toedienen. Voor veel patiënten is dat een stuk prettiger.” Femmy Muller, zorginkoper bij Zilveren Kruis: “Door deze samenwerking krijgen onze verzekerden vaker zorg in hun eigen vertrouwde omgeving.” Voor patiënten die bij OLVG onder behandeling zijn, is deze nieuwe service vanaf deze maand beschikbaar.

Juiste zorg op juiste plek
Om deze 'netwerkzorg' praktisch mogelijk te maken, communiceren alle betrokken zorgverleners en de patiënt via een gezamenlijk patiëntendossier, waarin ze kunnen chatten en beeldbellen. Samen met andere zorgverleners zoeken OLVG en Cordaan continu naar manieren om zorg te verbeteren en waar mogelijk te vervangen door zorg thuis of bijvoorbeeld eHealth, laten beide organisaties weten.

Bronnen: OLVG