bonengerecht, internetformaat-7bc6f85f-87da-4826-b233-8877ef9a8377.jpg
Medisch specialistische zorg 19-10-2020

Radboudumc: eiwitrijke maaltijdservice aan huis is goede voorbereiding op operatie

Mensen die een operatie moeten ondergaan hebben baat bij een maaltijdservice waarbij ze voor de operatie eiwitrijke gerechten krijgen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc waarbij deze mensen drie weken voorafgaand aan de operatie tot aan de operatie zes eiwitrijke gerechten per dag via een maaltijdservice thuis bezorgd krijgen. Zorgverzekeraar CZ heeft het onderzoek mogelijk gemaakt vanuit het CZ Fonds.

Hoe ging het in zijn werk? Een groep preoperatieve patiënten kreeg drie weken lang zes eiwitrijke gerechten per dag via een maaltijdservice, terwijl de controlegroep het eigen normale voedingspatroon volgde in aanloop naar de operatie. Onderzocht werd of de thuisbezorgde eiwitrijke maaltijdservice de eiwitinname (die van belang is voor het behoud/verbeteren van de conditie) verbetert in vergelijking met het eigen voedingspatroon. De vergelijking was op een aantal punten: het behalen van de voedingsbehoefte (eiwit en energie), de conditie, patiënttevredenheid, complicaties en opnameduur. De maaltijdservice werd drie weken voorafgaand aan de operatie ingezet, onder  126 volwassen patiënten met een geplande operatie op de afdelingen Orthopedie, Urologie, Gynaecologie of Algemene Heelkunde.

Resultaten
De resultaten laten zien dat in de onderzoeksgroep de eiwitinname ten opzichte van de behoefte significant is verbeterd met 16% (93% tov 77%). Dit is een belangrijke voorwaarde voor de gezondheidstoestand en het herstel van de patiënt. Deze groep was ook meer tevreden over de presentatie van de maaltijden en had minder stress bij het bereiden van de maaltijden.

Partners
Voor deze studie is de thuismaaltijdservice van Foodforcare ingezet. Zorgverzekeraar CZ heeft het onderzoek mogelijk gemaakt vanuit het CZ Fonds. De innovatietak van CZ, CbusineZ, participeert in Foodforcare. Ook het Maasziekenhuis Pantein heeft meegewerkt aan dit onderzoek.

Bronnen: Radboudumc