ehealth tablet oudere ouderen-1d4da952-2306-4d57-a0a2-bf2567d84615.jpg
Digitalisering 27-10-2020

Persoonlijke gezondheidsomgeving Noord-Nederland krijgt miljoenensubsidie

Het PGO Netwerk Noord, een consortium van bijna veertig bedrijven en zorginstellingen in het noorden van Nederland, krijgt een belangrijke impuls door een subsidie van 4 miljoen euro. Het netwerk ontvangt dit bedrag voor de ontwikkeling van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Het samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) kent de subsidie toe, die komt uit Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Zorgverzekeraar De Friesland is een van de leden van de stuurgroep van het PGO Netwerk Noord.

Een PGO is een digitaal hulpmiddel waarmee mensen toegang hebben tot hun eigen gezondheidsgegevens. Als gebruiker kies je je eigen PGO. Door daar allerlei applicaties of gezondheidsprogramma’s aan te koppelen, volg en beïnvloed je je gezondheid. Bijvoorbeeld via wearables die de bloeddruk of hartslag meten, een app die longaanvallen kan voorspellen of een programma dat helpt om op gewicht te blijven. Maar ook gegevens afkomstig uit de registraties van je zorgverleners, zodat je al je gezondheidsinformatie op één plek bij elkaar kunt verzamelen en regie houdt over welke gegevens je met wie deelt. PGO Netwerk Noord heeft als doel om als een vliegwiel voor zorginnovatie te fungeren. Patiëntenvertegenwoordigers en Zorgbelang denken nadrukkelijk mee in het programma.

Kansen voor zorg en bedrijfsleven
PGO Netwerk Noord levert een veelheid aan kansen voor zowel het bedrijfsleven als de zorg. Wim Hodes, directeur van Stichting GERRIT en penvoerder van het consortium, legt uit: “Burgers en patiënten willen steeds meer hun gezondheid in eigen hand nemen. Daarnaast is er de toenemende druk op de zorg.” De intensieve samenwerking en het slechten van digitale en infrastructurele belemmeringen helpt bedrijven, zoals startups, te groeien en uit te breiden. De verwachting is dus ook dat het PGO nieuwe banen oplevert.

Het programma PGO Netwerk Noord is op 26 oktober van start gegaan.

Bronnen: De Friesland