laptop werken (1)-404b591a-98d3-4e83-a5e4-4e0feaced11c.jpg
21-01-2021

Passende bijdrage aan oplossing toeslagenaffaire

Dit is een gezamenlijke verklaring van Zorgverzekeraars Nederland met de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars en de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland.

De toeslagenaffaire heeft veel leed veroorzaakt en heel veel mensen geraakt die van alle betrokkenen empathie vragen. Banken en (zorg)verzekeraars zijn net als iedereen in onze samenleving begaan met hun lot. De overheid heeft volledige compensatie van de slachtoffers toegezegd. Zij krijgen voor 1 mei van dit jaar van de Rijksoverheid 30.000 euro als een eerste stap. 

Om te voorkomen dat dit bedrag volledig op gaat aan het aflossen of verrekenen van schulden die zich in de loop van de jaren hebben opgebouwd, doet de Rijksoverheid ook een beroep op private schuldeisers om schulden kwijt te schelden. Op dit moment is er te weinig bekend om deze oproep te beoordelen. 

Zorgvuldige afstemming is hierbij van belang. Banken en (zorg)verzekeraars gaan hierover graag het gesprek aan met de Rijksoverheid zodat wij een passende bijdrage kunnen leveren aan de oplossing. We hopen dat de Rijksoverheid ons en onze leden snel nader kan informeren over de omvang van de problematiek. Het voorstel zal mede worden afgewogen tegen de belangen van klanten die om andere redenen in ernstige financiële problemen zijn geraakt.
 
Wij zullen in de tussentijd op individuele basis situaties bekijken met als belangrijkste doel te voorkomen dat – totdat de volledige compensatie is overgemaakt – de financiële situatie van mensen (verder) verslechtert. Zoals in dit soort situaties doorgaans het beleid is, zullen financiële instellingen op individuele basis de betrokken klanten helpen hun financiële situatie weer op de rails te krijgen.