Langdurige zorg

Zorgkantoren: Gerechtshof spreekt zich niet uit over motiveringsplicht toekomstige tarieven langdurige zorg

De betrokken zorgkantoren* hebben op 31 maart 2021 kennisgenomen van de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag in het hoger beroep over het inkoopkader voor de Wet langdurige zorg. Zij gaan de uitspraak en de toelichting daarop bestuderen

De zorgkantoren zijn in hoger beroep gegaan omdat zij verduidelijking wilden van het eerdere vonnis over het inkoopkader, met oog op hun werkwijze voor de komende jaren. Het Hof oordeelt dat het vonnis van de voorzieningenrechter uitsluitend van toepassing is op 2021, en niet op 2022, 2023 en verder. De zorgkantoren bekijken nu hoe zij op basis van deze uitspraak het inkoopkader voor 2022 gaan vormgeven.

Zorgkantoren willen werken met reële en goed onderbouwde tarieven voor de langdurige zorg, maar zij kunnen niet voldoen aan de eerder door de rechter gestelde eisen voor de onderbouwing van die tarieven. Het Hof stelt nu dat deze eisen alleen van toepassing zijn voor 2021. Zorgkantoren beraden zich nu op het arrest van het Hof en de consequenties daarvan op het inkoopkader voor 2022. De komende maanden blijven zij daarover overleggen met brancheverenigingen van zorgaanbieders en met de vertegenwoordigers van cliënten. Zij hopen zo te komen tot een zo breed mogelijk gedragen inkoopkader. Zorgkantoren moeten het inkoopkader 2022 voor 1 juni publiceren.

Hoger beroep

In oktober 2020 verklaarde de rechter het beleid van de zorgkantoren voor de inkoop van langdurige zorg onrechtmatig. Zorgkantoren mogen werken met een basistarief met een opslag. De rechter stelde wel dat zij de gehanteerde tarieven voor 2021 uitgebreider moesten onderbouwen. Zorgkantoren vonden dit niet werkbaar. Zij zijn daarom tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan en hebben aan het Hof een voorstel gedaan voor een werkbare motiveringsplicht. Zorgkantoren bestuderen nu de toelichting van het Gerechtshof op hun verzoek.

Inkoopkader

Zorgkantoren zijn verantwoordelijk voor het inkopen van langdurige zorg binnen het budget dat door het ministerie van VWS beschikbaar is gesteld. In het inkoopkader stellen zij de tarieven vast en wijze waarop zij daarmee werken. Zij zoeken daarbij steeds naar een balans tussen het bieden van zekerheid en continuïteit voor zorgaanbieders en het belonen van het werken aan vernieuwing en passende zorg. Het inkoopkader is voor de zorgkantoren een belangrijk instrument om, samen met zorgaanbieders, vorm te geven aan de transitie naar een toekomstgerichte, toegankelijke, langdurige zorg voor ouderen, gehandicapten en mensen met psychische problematiek.

* van CZ, Eno, VGZ, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Mensen houden elkaars handen vast
Langdurige zorg

Kwaliteitskader woonzorg in de langdurige GGZ deze maand ingediend bij Zorginstituut Nederland

Het kwaliteitskader woonzorg in de langdurige GGZ is af. Na goedkeuring door Zorginstituut Nederland wordt het kwaliteitskader naar verwachting per 1 juli 2024 van kracht.

Langdurige zorg

Nu ook informatie over zorgaanbieders te vinden op www.zorgkantoor.nl

De juiste informatie over langdurige zorg in Nederland staat op www.zorgkantoor.nl. Op dit platform kunnen mensen die op zoek zijn naar eenduidige en begrijpelijke informatie over langdurige zorg terecht. Nieuw op www.zorgkantoor.nl is dat er nu ook gezocht kan worden naar zorgaanbieders van langdurige zorg. Deze zorgaanbieders staan in de ZorgAtlas.

Gehandicapte vrouw maakt muziek
Langdurige zorg

NZa, ZN en VGN onderzoeken differentiatie in bekostiging van VG7-prestaties

De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking die behoefte hebben aan zeer intensieve begeleiding, behandeling en verzorging vanwege ernstige psychische en/of gedragsproblemen (zorgprofiel VG7) staat al enkele jaren onder druk. De tarieven voor deze zorg sluiten niet goed aan bij de zorg die deze mensen nodig hebben. Daarom onderzoeken de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gezamenlijk twee sporen op weg naar een passende oplossing.

Bekijk alle berichten