challenge verpleeghuizen VR-46f1579e-1ae0-450b-98bf-062be93e622e.png
Langdurige zorg 27-05-2021

Deelnemers Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst presenteren innovaties

Nog negen verpleeghuizen zijn in de race voor de titel ‘zorgvernieuwer 2021’. Zij kunnen deze titel winnen tijdens de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst. Op 17 juni maakt de jury bekend wie de winnaars zijn, tijdens de ICT&Health openingsmanifestatie. In de aanloop hier naartoe presenteren de deelnemende verpleeghuizen de komende weken hun innovatie  in een video.

In de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst krijgen de deelnemende verpleeghuizen 60 dagen ondersteuning  van een coach van Vilans, de landelijke kennisorganisatie voor de langdurende zorg. De coach ondersteunt bij de implementatie of opschaling van een innovatie. Zo krijgen de verpleeghuizen handvatten om ook na de challenge zelf succesvol te innoveren.

Na de start van de challenge, begin 2020, sloeg corona hard toe in de deelnemende verpleeghuizen. Hierdoor lag de challenge noodgedwongen een tijd stil. Na een doorstart doen er nu nog negen van de oorspronkelijke tien deelnemers mee. Zij hebben ondanks, en soms zelfs dankzij corona hun innovaties verder uitgevoerd.

Twee winnaars
De jury maakt op 17 juni twee winnaars bekend: een in de categorie ‘opschaling’ en een in de categorie ‘nieuwe implementatie’. Behalve de titel winnen de verpleeghuizen ook een geldprijs van 2.500 euro èn een uitje voor alle medewerkers die deelnamen aan het project.

Over de challenge
De Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst is een initiatief van het ministerie van VWS. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) coördineert de challenge. ZN vertegenwoordigt hierbij de zorgkantoren, die de langdurige zorg inkopen. De challenge past binnen het beleid en de taak van zorgkantoren om leren en verbeteren bij zorgaanbieders te stimuleren en kennisdeling over innovaties te bevorderen.

Kijk voor meer informatie over de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst en de video’s van de deelnemende verpleeghuizen op www.verpleeghuizenvandetoekomst.nl.