TS-20180123-ZN_Ziekhuis-36 (3)-6c10c1b6-2601-4c47-85fc-0323391ba5ca.jpg
Zorgverzekering 27-09-2021

Kamerleden geïnformeerd over inhaalzorg met digitaal werkbezoek

Kamerleden van VVD, D66, JA21 en Forum voor Democratie zijn tijdens een virtueel werkbezoek bijgepraat over de stand van zaken van het inhalen van de uitgestelde zorg door corona. Zorgverzekeraars Nederland organiseerde het werkbezoek samen met de twee koepels van ziekenhuizen: de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). ZN-voorzitter Dirk Jan van den Berg: “We vinden het belangrijk dat politici, patiënten en medewerkers in de zorg weten wat zij de komende tijd kunnen verwachten van de ziekenhuiszorg en hoe door alle betrokken partijen hard wordt gewerkt om iedereen alsnog de zorg te verlenen die hij of zij nodig heeft.”

Bekijk de presentatie van Dirk Jan van den Berg over de stand van zaken van de inhaalzorg hier.

Kamerleden kregen een toelichting bij de cijfers en achtergronden van de inhaalzorg. Het Isala Ziekenhuis in Zwolle vertelde hoe daar de inhaalzorg zo goed mogelijk wordt georganiseerd met oog voor medewerkers die al een extra inspanning hebben geleverd voor de zorg van coronapatiënten. Het UMC Utrecht lichtte daarbij de specifieke rol van umc’s toe. Zij leveren over het algemeen meer complexe zorg en dat brengt extra uitdagingen met zich mee, waaronder het onbekende aantal patiënten die nu uitgesteld naar de umc's worden doorverwezen door reguliere ziekenhuizen. 

Laatste ontwikkelingen
Dirk Jan van den Berg deelde namens de zorgverzekeraars de laatste ontwikkelingen van de inhaalzorg. Hij baseerde zich daarbij op de informatie die ziekenhuizen hebben opgeschreven in de zogenoemde inhaalzorgplannen en welke door zorgverzekeraars zijn geanalyseerd. Van den Berg lichtte daarnaast de verschillende routes van patiënten toe en de oplossingen voor knelpunten, zoals bij specifieke behandelingen waarvoor de wachtlijsten lang zijn. Tot slot werd gezamenlijk vooruitgekeken naar de manier waarop ziekenhuizen de wachtlijsten weer binnen de normen kunnen brengen. Van den Berg: “Dankzij de grote inzet en flexibiliteit van alle medewerkers van ziekenhuizen kunnen we dit jaar een flinke slag slaan in het inhalen van uitgestelde behandelingen. Ik ben blij met de goede samenwerking van alle betrokken partijen.”