baby pas geboren, internetformaat-a98a9505-6686-44c9-8513-289387d29dc2.jpg
Eerstelijnszorg 22-02-2022

Zorg en Zekerheid vergoedt hartzorg door verloskundige

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid vergoedt sinds kort het meten van het zuurstofgehalte in het bloed van pasgeboren baby’s door verloskundigen in de regio. Elk jaar worden er in Nederland 35 baby’s geboren met een levensbedreigende hartafwijking. Zonder medisch ingrijpen overlijden deze kinderen binnen een maand. Dit kan worden voorkomen door het zuurstofgehalte in het bloed te meten.

In sommige ziekenhuizen wordt bij baby’s standaard deze zogenoemde saturatiemeting gedaan. Op deze manier kunnen vroegtijdig hartproblemen of infecties worden opgespoord. Deze zorg werd tot voor kort nog niet door eerstelijns verloskundigen geleverd. Zorg en Zekerheid brengt daar, na een aanvraag van de Leidse verloskundige coöperatie Leiden En Omgeving (LEO), verandering in. Op deze manier kunnen ouders aanspraak maken op deze screening van hun pasgeboren baby op aangeboren hartafwijkingen via de verloskundige. Dit geldt bij een thuisbevalling of wanneer de moeder na de bevalling zorg ontvangt in de eerste lijn.

Juiste zorg op de juiste plek
Het is de bedoeling dat de saturatiemeting door verloskundigen wordt opgenomen in de landelijke richtlijnen. Voor het zover is, heeft Zorg en Zekerheid een speciaal tarief afgesproken met de verloskundigen aangesloten bij LEO. Een goed voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek.