geboortezorg-4364c87d-2cc6-402a-a16d-7718770ca7fe.jpg
Geboortezorg 25-11-2015

ZN: integrale bekostiging geboortezorg stimuleert samenwerking

Integrale bekostiging voor geboortezorg stimuleert de samenwerking tussen verloskundigen, de kraamzorg en de gynaecologie. Dat heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) maandag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Samenwerking in de geboortezorg is van groot belang om moeder en kind kwalitatief goede en veilige zorg te bieden. Om de samenwerking tussen deze zorgprofessionals verder te stimuleren, is het belangrijk dat integrale bekostiging verder vorm wordt gegeven.

Ook roept ZN de minister om belemmeringen tot samenwerking in de geboortezorg weg te nemen. De verplichte btw-afdracht voor zorggroepen (waaronder geboortezorgcentra), veronderstelde belemmeringen door aanbieders vanwege de Mededingingswet, en de eigen bijdragen bij poliklinische bevallingen in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak), speelt de samenwerking parten.

Kraamzorg
ZN is tevreden met het besluit van de minister om kraamzorg in het basispakket te handhaven voor 2016. Kraamzorg is een onlosmakelijk onderdeel van integrale geboortezorg. ZN omarmt het voornemen van de minister om te komen tot kraamzorg op maat: de kraamzorg volgt de zorgbehoefte. Dit leidt uiteindelijk tot betere kwaliteit en meer doelmatigheid.