Transformatieplannen

Oproep ZN aan informateurs: ga door met transformeren van de zorg

Onze gezondheidszorg staat onder druk. Daarom heeft Zorgverzekeraars Nederland informateurs Dijkgraaf en Van Zwol middels een brief gewezen op noodzakelijke keuzes die de zorg toegankelijk én betaalbaar houden voor alle Nederlanders, nu en in de toekomst. Daarvoor is het noodzakelijk om de transformatie van de zorg via zorgakkoorden voort te zetten, instroom in de zorg te beperken en de samenleving voor te bereiden op vergrijzing.

Wandelen in het bos

Om de groeiende vraag naar zorg op te vangen, moeten we de zorg met veel meer samenhang in de regio en wijk organiseren en daarbij gebruik durven maken van (digitale) innovaties. Onze oproep aan een nieuw kabinet is om door te gaan met de verbeterplannen voor de zorg zoals is opgenomen in de zorgakkoorden zoals het IZA. Zorg dat de volledige transformatiemiddelen (in totaal 2,8 miljard euro tot 2026) beschikbaar blijven zodat zorgaanbieders in de regio’s hun slagkracht houden en de transformatie uit de regioplannen succesvol kunnen realiseren en deze middelen ook worden ingezet voor landelijke opschaling van transformatieplannen. Op tal van plekken wordt hard samengewerkt aan het verbeteren van de zorg. Stilstand van deze samenwerking in de regio is slecht nieuws voor het verbeteren van de toegankelijkheid van de zorg voor onze verzekerden. We vragen het kabinet te kiezen voor digitale zorg, samenhangend aanbod en passende zorg.

De instroom in de zorg kan verminderd worden door betere aanpak van maatschappelijke problemen. De gezondheidszorg heeft grote behoefte aan politieke oplossingen voor maatschappelijke problemen zoals onvoldoende bestaanszekerheid, woonzekerheid en een gezonde leefomgeving. Een nieuw kabinet kan de gezondheid van Nederlanders verbeteren als het kiest voor een fundamentele verbetering van de bestaanszekerheid. Daarbij maken wij ons zorgen over de rol van gemeenten.

De samenleving dient te worden voorbereid op vergrijzing, waarbij niet alle zorg voor ouderen op de schouders van zorgverleners komt. Daarvoor is het nodig om z.s.m. woonvormen voor ouderen te bouwen, het werken in de zorg aantrekkelijk te houden en voldoende intramurale verpleeghuisplekken beschikbaar te houden voor de meest kwetsbare ouderen. Zorg voor voldoende basisvoorzieningen in de buurt, zoals openbaar vervoer, winkels en ontmoetingsplekken.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Ouders met baby bij de uitgang van het ziekenhuis
Eerstelijns­zorg

Gezamenlijke aanpak voor toekomstbestendige kraamzorg

Pas bevallen moeders en hun gezinnen verdienen goede kraamzorg, maar de kraamzorg staat onder druk. Personeelstekorten en een veranderende zorgvraag maken het uitdagender om pas bevallen moeders en hun gezinnen goede kraamzorg te bieden. Bo Geboortezorg en Zorgverzekeraars Nederland werken samen om de uitdagingen in de sector aan te pakken. In een gezamenlijke visie beschrijven zij een toekomstbestendige kraamzorg, zodat cliënten kunnen rekenen op passende zorg en medewerkers met plezier kunnen werken.

Eerstelijns­zorg

Vergoeding apotheekbereidingen 2025 bekend

Zorgverzekeraars hebben bekend gemaakt welke (doorgeleverde) apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2025 niet meer vergoeden.

Oudere vrouw aan tafel met een man die wat opschrijft
Langdurige zorg

Voorschrift zorgtoewijzing 2025 langdurige zorg is gepubliceerd

Het voorschrift zorgtoewijzing voor 2025 is gepubliceerd. Dit voorschrift is onderdeel van afspraken tussen zorgkantoren en zorgaanbieders. Het beschrijft hoe iemand met een zorgvraag naar passende Wlz-zorg komt.

Bekijk alle berichten