Medisch specialistische zorg

Reactie berichtgeving CAO-overleg ziekenhuizen

Alle zorgverzekeraars in Nederland zijn voorstander van een passende beloning voor zorgmedewerkers. We vinden het belangrijk dat hierover zo snel mogelijk duidelijkheid komt, ook in het belang van patiënten en verzekerden. Uiteindelijk is niemand erbij gebaat als, door ziekteverzuim of stakingen, zorg wordt uitgesteld. Maar we vinden ook dat het aan de ziekenhuizen zelf is om met hun medewerkers en de vakbonden tot goede afspraken te komen.

Samen met zorgaanbieders zorgen zorgverzekeraars ervoor dat er voldoende, goede zorg beschikbaar is voor alle Nederlanders. Daar zijn en voelen we ons verantwoordelijk voor. Maar het is óók onze taak om op de portemonnee van verzekerden te passen, zeker in deze dure tijden. Door de inflatie, stijgende lonen, stijgende energieprijzen en toenemende zorgkosten is dat dit jaar een extra grote uitdaging. Al het geld dat wij uitgeven, is immers premiegeld van ons allemaal.

In de gesprekken met ziekenhuizen zijn de uitdagende (economische) omstandigheden, hoge energiekosten en inflatie, maar ook de onzekerheid over de CAO onderwerp van gesprek. Waar tijdens de gesprekken over de contracten voor 2023 bleek dat er extra geld nodig was; is dat ook beschikbaar gesteld. Het leidde in het afgelopen jaar tot een forse stijging van de zorgpremies.

Ook dit jaar kijken wij per ziekenhuis naar de specifieke situatie en maken wij graag samen afspraken over voldoende passende zorg. Als er financiële problemen bij ziekenhuizen ontstaan is er ruimte voor maatwerk en zijn zorgverzekeraars altijd bereid tot een gesprek. De toegankelijkheid van de zorg én de hoogte van de zorgpremie blijven daarin altijd een aspect waar we als zorgverzekeraars rekening mee houden.

Wij hopen dat het de werkgevers en de bonden lukt om alsnog tot overstemming te komen en dat stakingen worden voorkomen.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Verpleegkundige controleert infuus
Dure geneesmiddelen

Zorgverzekeraars in hoger beroep tegen uitspraak CDK4/6-remmers

Zorgverzekeraars gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in het kort geding tegen de inkoopprocedure van de zogeheten CDK4/6-remmers. Dit zijn medicijnen voor de behandeling van borstkanker. Zorgverzekeraars houden deze drie gelijkwaardige geneesmiddelen beschikbaar voor alle patiënten die deze nodig hebben, maar het vonnis dreigt vergaande gevolgen voor de zorginkoop van zorgverzekeraars te hebben

Medisch specialistische zorg

Nieuwe afspraken over kankerzorg en vaatchirurgie

Vanaf volgend jaar worden 18 complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten alleen nog uitgevoerd in ziekenhuizen die deze ingrepen vaak doen. Dit is het resultaat van landelijke afspraken over minimale aantallen ingrepen per ziekenhuis, de zogenoemde volumenormen. Naast concentratie van zorg zal er ook spreiding plaatsvinden van minder complexe zorg. Ziekenhuizen werken op die manier samen aan de best mogelijke zorg. Dit is goed nieuws voor patiënten. Zij krijgen hiermee meer zekerheid dat deze zorg ook in de toekomst van dezelfde goede kwaliteit beschikbaar blijft.

Ziekenhuisgang waarin een ziekenhuisbed wordt geduwd door een verpleegkundige.

Zorgbemiddeling helpt bij het vinden van passende zorg

Met zorgbemiddeling helpen zorgverzekeraars mensen succesvol met vragen over hun zorg of de zorg voor hun naasten.

Bekijk alle berichten