Geestelijke gezondheids­zorg

Reactie ZN op onduidelijkheid GGZ-declaraties met dsm-code

Zorgverzekeraars vinden de onduidelijkheid rond de GGZ-declaraties en de vermelding van de zogeheten dsm-classificatie op de factuur onwenselijk voor de zorgaanbieders en hun patiënten. In een vroeg stadium hebben wij de overheid gewaarschuwd voor deze onduidelijkheid en aangedrongen op een tijdige oplossing.

Twee vrouwen in gesprek

We zijn positief over de brief van de minister over dit onderwerp, die vlak voor de Kerst naar de Tweede Kamer is gegaan. We betreuren het dat het zo lang geduurd heeft om de gevraagde duidelijkheid te verschaffen waardoor zorgverleners, zorgaanbieders en zorgverzekeraars onvoldoende tijd hebben gekregen zich goed te kunnen voorbereiden.

We onderzoeken de komende dagen verschillende oplossingen over hoe we moeten omgaan met de ontstane situatie voor zorgaanbieders tot het moment dat de regeling van VWS definitief is. Onze inzet is nu het declaratieproces zo veel mogelijk op normale wijze door te laten gaan. Het is van belang dat de definitieve regeling van VWS zo spoedig mogelijk wordt gepubliceerd.

We willen graag benadrukken dat het deel van de behandeling dat in 2024 is geleverd maar nog niet is gedeclareerd, gewoon kan worden gedeclareerd volgens de voorwaarden die tot 1 januari golden (dus inclusief vermelding dsm-kwalificatie). VWS heeft in zijn brief laten weten dat declaraties voor zorg in 2025 met dsm-vermelding gewoon vergoed kunnen en mogen, op basis van het standpunt van de landsadvocaat.

De ontstane onduidelijkheid vraagt om een snelle oplossing. Daarover zijn de betrokken partijen in overleg.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten

Zorg en Zekerheid bestaat 200 jaar

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid bestaat op 14 februari 200 jaar. Zorgverzekeraars Nederland feliciteert Zorg en Zekerheid van harte met dit jubileum.

Handen bij elkaar
Geestelijke gezondheids­zorg

Zorgverzekeraars bieden noodoplossingen na onrust over declaratieregels GGZ

Met update 13 februari 2025
Zorgverzekeraars komen met noodoplossingen voor ggz-zorgaanbieders die vanaf 1 januari 2025 hun zorgnota’s niet meer willen declareren met vermelding van de zogeheten DSM-hoofdgroepdiagnoses en het gb-ggz profiel. De NZa heeft met ingang van dit jaar de verplichting laten vallen om de DSM-hoofdgroepcodes en de gb-ggz profielen op de zorgnota te vermelden. Zorgverzekeraars moeten deze gegevens echter nog steeds ontvangen om de nota’s te kunnen controleren. Ook zijn ze onmisbaar voor een goede werking van de risicoverevening. Sommige zorgaanbieders zijn bang dat zij zonder deze verplichting juridische risico’s lopen als ze deze gegevens doorleveren aan zorgverzekeraars.

Mensen houden elkaars handen vast

Zorgverzekeraars: betere wachtlijstinformatie voor ggz-zorg is noodzakelijk voor mensen die zorg nodig hebben

Om een volledig beeld te krijgen bij de omvang van het aantal wachtenden en de bijbehorende wachttijden voor ggz-zorg is het van groot belang dat zoveel mogelijk ggz-zorgaanbieders, goede en betrouwbare wachttijdinformatie aanleveren bij de NZa.

Bekijk alle berichten