Reactie ZN op onduidelijkheid GGZ-declaraties met dsm-code
Zorgverzekeraars vinden de onduidelijkheid rond de GGZ-declaraties en de vermelding van de zogeheten dsm-classificatie op de factuur onwenselijk voor de zorgaanbieders en hun patiënten. In een vroeg stadium hebben wij de overheid gewaarschuwd voor deze onduidelijkheid en aangedrongen op een tijdige oplossing.

We zijn positief over de brief van de minister over dit onderwerp, die vlak voor de Kerst naar de Tweede Kamer is gegaan. We betreuren het dat het zo lang geduurd heeft om de gevraagde duidelijkheid te verschaffen waardoor zorgverleners, zorgaanbieders en zorgverzekeraars onvoldoende tijd hebben gekregen zich goed te kunnen voorbereiden.
We onderzoeken de komende dagen verschillende oplossingen over hoe we moeten omgaan met de ontstane situatie voor zorgaanbieders tot het moment dat de regeling van VWS definitief is. Onze inzet is nu het declaratieproces zo veel mogelijk op normale wijze door te laten gaan. Het is van belang dat de definitieve regeling van VWS zo spoedig mogelijk wordt gepubliceerd.
We willen graag benadrukken dat het deel van de behandeling dat in 2024 is geleverd maar nog niet is gedeclareerd, gewoon kan worden gedeclareerd volgens de voorwaarden die tot 1 januari golden (dus inclusief vermelding dsm-kwalificatie). VWS heeft in zijn brief laten weten dat declaraties voor zorg in 2025 met dsm-vermelding gewoon vergoed kunnen en mogen, op basis van het standpunt van de landsadvocaat.
De ontstane onduidelijkheid vraagt om een snelle oplossing. Daarover zijn de betrokken partijen in overleg.
Uitgelichte artikelen

Zorgverzekeraars in hoger beroep tegen uitspraak CDK4/6-remmers
Zorgverzekeraars gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in het kort geding tegen de inkoopprocedure van de zogeheten CDK4/6-remmers. Dit zijn medicijnen voor de behandeling van borstkanker. Zorgverzekeraars houden deze drie gelijkwaardige geneesmiddelen beschikbaar voor alle patiënten die deze nodig hebben, maar het vonnis dreigt vergaande gevolgen voor de zorginkoop van zorgverzekeraars te hebben

Nieuwe afspraken over kankerzorg en vaatchirurgie
Vanaf volgend jaar worden 18 complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten alleen nog uitgevoerd in ziekenhuizen die deze ingrepen vaak doen. Dit is het resultaat van landelijke afspraken over minimale aantallen ingrepen per ziekenhuis, de zogenoemde volumenormen. Naast concentratie van zorg zal er ook spreiding plaatsvinden van minder complexe zorg. Ziekenhuizen werken op die manier samen aan de best mogelijke zorg. Dit is goed nieuws voor patiënten. Zij krijgen hiermee meer zekerheid dat deze zorg ook in de toekomst van dezelfde goede kwaliteit beschikbaar blijft.

Zorgbemiddeling helpt bij het vinden van passende zorg
Met zorgbemiddeling helpen zorgverzekeraars mensen succesvol met vragen over hun zorg of de zorg voor hun naasten.