Langdurige zorg

Regiomonitor capaciteitsplannen verpleegzorg 2023 gepubliceerd

Welke capaciteitsplannen er voor alle zorgkantoorregio’s voor de komende jaren liggen, is in beeld gebracht in de Regiomonitor Verpleegzorg 2023. Zorgkantoren hebben in oktober 2023 bij zorgaanbieders opgevraagd wat (vooralsnog) de capaciteitsplannen zijn voor de komende jaren. De input van de zorgaanbieders is verwerkt in de Regiomonitor 2023. Hierin staan de capaciteitsplannen tot en met 2027. De monitor vormt het uitgangspunt voor regionale en individuele gesprekken die zorgaanbieders en zorgkantoren met elkaar voeren over passende zorg voor ouderen.

Verpleegkundige en oudere wandelen buiten

Data

De data zijn verwerkt in 31 regionale monitors en een landelijke monitor. De aangeleverde cijfers zijn afgezet tegen de capaciteitsopgave uit het programma Wonen en Zorg voor Ouderen: 40.000 extra verpleegzorgplekken in 2030. In voorgaande jaren is een TNO-prognose uit 2019 als referentie gebruikt.

Vergelijking met vorige jaren beperkt mogelijk

Doordat een andere prognose als referentie is gebruikt en omdat de uitvraag bij zorgaanbieders later is gedaan, is een vergelijking met de regiomonitor 2022 niet op alle punten mogelijk. Het aantal plannen voor de jaren 2024 t/m 2027 kan wel worden vergeleken. Hieruit blijkt dat voor geclusterde verpleegzorgplekken in de jaren 2024 en 2025 sprake is van een afname ten opzichte van de opgegeven plannen in de regiomonitor 2022. Het totale aantal plannen tot en met 2027 neemt wel iets toe (+500). In gesprekken met zorgaanbieders horen de zorgkantoren regelmatig dat het onzekere politieke landschap zorgt voor de nodige voorzichtigheid in het strategisch beleid van de zorgaanbieders. Dat zie je terug in de data voor de korte termijn.

Zorgen over snelheid van capaciteitsontwikkeling

Ondanks de toename in het totale aantal plannen tot en met 2027 maken zorgkantoren zich zorgen over de snelheid waarmee de capaciteit zich ontwikkelt. De vraag naar langdurige zorg stijgt. Tot nu toe stijgt het aantal wachtenden nog niet evenredig. De toegenomen vraag wordt dus grotendeels opgevangen. In de praktijk wordt het door de stijging van het aantal wachtenden wel steeds ingewikkelder om voldoende zorg te organiseren. Daarom blijft groei van het aantal geclusterde verpleegzorgplekken noodzakelijk.

Oplossingen voor zorg- en woonvraag blijven uitdaging

Samen met de regionale partijen blijven de zorgkantoren zoeken naar innovatieve oplossingen om de zorg- en woonvraag richting 2040 in te vullen en om het arbeidsmarkttekort het hoofd te bieden. Daarbij volgen zij de lijn die in het Integraal Zorgakkoord (IZA) en programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) is afgesproken.

 

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Verpleegkundige en oudere wandelen buiten
Langdurige zorg

Handreiking MGZ biedt startpunt voor regionale samenwerking

Als vervolg op het Convenant Medisch Generalistische Zorg (MGZ) is een Handreiking Samenwerking MGZ ontwikkeld voor de regio’s. De handreiking biedt houvast om regionaal met het convenant aan de slag te gaan: heldere processtappen, wat moet er gebeuren en wie is verantwoordelijk. Het biedt handvatten voor regionale initiatieven en een escalatieroute als het niet lukt om tot regionale afspraken te komen. De handreiking is een waardevolle aanvulling op het convenant, dat landelijke afspraken bevat om de toegang en bereikbaarheid van MGZ voor mensen met een Wlz-indicatie te verbeteren.

Medewerker en klant bij de balie in de apotheek
Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars blijven bezorgd over medicijntekorten ondanks daling in 2024

Zorgverzekeraars zijn bezorgd over medicijntekorten. Ook andere partijen blijven hierover zorgen houden, ook al blijken de tekorten in de laatste cijfers van de KNMP over 2024 wel te zijn gedaald. Medicijntekorten hebben een grote impact op patiënten en zorgaanbieders. Zorgverzekeraars nemen hun verantwoordelijkheid. Ze hebben al maatregelen genomen door hun inkoopbeleid (preferentiebeleid) aan te passen en werken aan extra maatregelen.

Medewerkers in een callcenter

Voorlopig overstapcijfer 2025 bekend: 6,7% wisselt van zorgverzekeraar

Van alle verzekerden is eind vorig jaar 6,7 procent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. In totaal gaat het om 1,2 miljoen overstappers. Vektis komt met dit nog voorlopig overstapcijfer op basis van de cijfers die door de zorgverzekeraars zijn aangeleverd.

Bekijk alle berichten